Нови таланти блеснаха в литературния конкурс “Море”

|
Шейсет и двама участници от цялата страна на възраст от 15 до 25 години се включиха в Националният литературен конкурс „Море” 2009, организиран от читалище „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на Община Бургас.
Журито, в състав публицистът и литературен критик Митко Новков, поетесата Елка Василева и белетристката Милка Иванова излъчи своите призьори. С абсолютно единогласие голямата награда бе присъдена на Антина Софрониева от Монтана. Тя получи и наградата на издателство „Знаци” – издаване на стихосбирка.
В категория „поезия” с първа награда бе удостоен Ясен Василев от София. Втора награда получи Владимир Вулев от Пловдив, а трета - Ксения Купенова от Бургас. За есе първата награда бе присъдена на Мария Краева от Кърджали. Втората награда получи 15-годишният Юлиан Димитров от Радомир, а трета – Катерина Костадинова от Айтос.
Журито определи и четири поощрения, които получиха награди от книжарница „Пингвините” - Бургас. Отличени бяха Грета Коцева от Бургас и Милена Николова от Сливен за поезия, Фани – Маргарита Йовчева от Бургас и Мария Ненкова от София за есе.
 

Елка Василева


 
Ето и получилото голяма награда произведение на Антина Софрониева (18 г. от Монтана):
 
Морето ми открадна
Един мъж
Един кораб
Три рокли
И две джапанки
Казваше мама
Когато я питах
Защо всяка сутрин
Скита по плажа
От морето казваше
И омекнали ноктите
Загрубели петите
Косата й
Се накъдрила
И се разпенила
Бяла
Морето
Казваше
Те разрошва
И те разшива
От дългото чакане
Се разбридваш
И се размиваш
И на мен ми е тясно
Да чакам на сушата
Казваше мама
Ако се научи
Да плува
Би отплавала
Да търси Америка
Би забравила
За роклите и мъжете си


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *