Нови 10 книги от Балканска библиотека

|
Излязоха от печат нови десет книги от престижната поредица "Балканска библиотека" на издателство "Балкани", чийто издания вече стават общо 24 от 2002 г. до сега. За първи път в нашата литературна и културна история се представят именити балкански автори от всички балкански страни без изключение и без предразсъдъците на миналото.
Новите автори са Янис Рицос, Измини Капандаи, Андреас Стайкос, Йеврем Бъркович, Слободан Селенич, Горан Петрович, Миро Гавран, Драги Михайловски – Писмото, Славко Прегъл, Ана Бландиана, издадени след конкурс на програма "Култура 2000" на Европейския съюз. По повод поредицата писателят и издателят Георги Гроздев е взел специални интервюта от някои от авторите, които се публикуват в сп. "Литературни Балкани". Вече се появиха и първите отзиви в централния литературен печат в Черна Гора, Сърбия, Румъния, Гърция, Турция, Македония.
Тази година издателство "Балкани" отбелязва 15 години от създаването си. Неговата дейност до момента е без прецедент в страните от полуострова. През 2006 г се подготвят нови десет книги от "Балканска библиотека", които предстои да видим също в близките месеци. Очакват ни нови преводи от Зюлфю Ливанели, Данило Киш, Милисав Савич, Габриела Адамещяну и др.
 
Ето и кратка информация за някои от новите книги и техните автори:
Аристос Внимателния - разказва мигове от живота и сънищата сиЯнис Рицос (1909­1990) е роден в Моневасия. Образова се сам, сменя различни професии. Става известен още с първата си стихосбирка "Трактор" (1934). Името му неизменно остава свързано с лявото движение в Гърция. През 1948 г. по време на гражданската война е заточен в Лерос, после в Макронисос и Агиос Евстратис ­ необитаеми острови, използвани като затвори. Освободен е през 1952 г. по настояване на видни интелектуалци от Европа и Америка. Годините от 1953 до 1967 са най-плодотворните в живота му. През 60-те години по негови стихове Микис Теодоракис създава цикъл песни, които го правят особено обичан от широката публика. След идването на хунтата през 1967 г. отново е изпратен на заточение. В последните години от живота си е известен далеч извън пределите на Гърция, превеждан на много езици.
 
"Ариостос Внимателния разказва мигове от живота и сънищата си" е необичайна по жанр книга. Тя съдържа миниатюри, в които спомени за преживяното се преплитат с проникновения на мисълта и видения на фантазията. Първият й вариант съдържа тридесет и три фрагмента. Написана е през 1942 г. по време на хитлеристката окупация на Гърция. През 1971 г. Рицос се връща отново към ръкописа и вижда в него модерно звучаща с оригиналната си естетика творба. Преработва текста и добавя нови шестнадесет миниатюри.
С пластичния си език, богата асоциативност и емоционална многобагреност тези кратки форми въздействат като елегантни импресии, а на места метафоричната дълбочина им придава характер на притчи.
 
***
Седем пъти пръстенътИзмини Капандаи е родена в Атина през 1939 г. Била е женена за скулптора Васос Капандаис и има един син. От 1966 г. се занимава професионално с керамика. Първата й книга "Седем пъти пръстенът", публикувана през юни 1989 г., получава много добри отзиви от литературната критика и още през декември същата година е преиздадена. Следва романът й "За епирците и турците" (1990), а през 1992 г. е издаден третият й роман "Историята на Йоли". Капандаи е авторка и на романите "Къде ти вече време" (1996), "Флория на водите" (1999), "Солта на Земята" (2002). Английският превод на "Флория на водите" още в годината на издаването му е удостоен с наградата "Елизабет Константинидис" на Асоциацията за новогръцки проучвания към Принстънския университет. Други издания, носещи авторския подпис на Измини Капандаи, са "Йония: гърците в Мала Азия" (1997) и "Елинизмът на Константинопол" (1999).
 
Гърция от падането на Константинопол до Малоазийската катастрофа в седем истории. Въстания и бунтове, всекидневни картини и конфликти, човешки съдби и ...древен пръстен, който по случайност се озовава в ръцете на всекиго от героите и свързва отделните новели. Изпълнения с напрежение разказ е смел експеримент за нахлуване в историята на османското владичество в Гърция.
Книга от майстор-разказвач за всички, които обичат проверените исторически факти.
 
***
Опасно готварствоАндреас Стайкос е роден през 1944 г. в Атина. Той е автор на множество театрални пиеси, по-известни от които са: "Дедал" (1971), "Може би Клитемнестра?" (1974), "Каракорум" (1989), "1843" (1990), "Малкото пръстче на Олимпиада" (1992), "Пера от щраус" (1994), "Ябълката от Милос" (1996), "Завесата се спуска" (1999), "Тютюнократор" (2004). Негови театрални творби са поставяни в Атина, Солун и Патра, Франция и Бразилия. Първата му прозаична творба "Порочната Ериета" е издадена през 1979 г. Романът "Опасно готварство" излиза през 1998 г. и е преведен на осемнайсет езика. В Гърция книгата е бестселър.
 
За някои хора готвенето е задължение. За Нана то е божествено изкушение. Неспособна да направи избор между кулинарните умения на двамата си любовници, тя им дава свободата да я обожават с най-примамливи готварски приношения. Всяко меню е така изпипано, че Стайкос не може да устои на изкушението от избухващи аромати и подправя прозата си с чувствени рецепти.
Това е най-вкусната книга, която сте чели някога."

В. "Таймс" , 2 декември 2002


 
Книгите от "Балканска библиотека" можете да закупите от издателство "Балкани".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *