Новото списание “Книгите днес” – удар в десетката

|
От края на март на пазара е новото месечно списание за книгоиздаване и книгоразпространение „Книгите днес“ (издател: „Вулкан 4“ ЕООД). Изданието респектира със своите изцяло цветни 64 страници, с модерния си арт-дизайн и съдържанието на текстовете, отличаващи се с четивност и компетентност.
Главен редактор на „Книгите днес“ е известният поет и критик Пламен Дойнов, който е формирал кадърен екип от млади литератори – Стоил Рошкев, Иван Христов, Камелия Спасова, Мария Калинова.
Отдавна книжният пазар се нуждаеше от такова издание! В програмния текст Пламен Дойнов декларира, че „Книгите днес“ е списание на книгите и на хората, които ги създават – писатели, преводачи, редактори, художници, издатели, печатари, книжари, библиотекари, читатели. Настоява, че списанието ще работи за обозримост, прозрачност и представителност на книгоиздаването и книжния пазар. Това ще стане чрез информация и рецензии за нови заглавия, чрез налагане на яснота в критериите за „най-добра“ и „най-търсена“ книга и чрез превръщането на списанието във форум за диалог между личностите и институциите, за които книгите са и бизнес, и съдба, и начин за изкарване на прехраната, и работа върху духа. „Книгите днес“ желае да разграничи рецензията от рекламата.
Списанието е насърчено с поздравителни текстове от представителни за гилдиите на издатели, писатели и разпространтители имена – Игор Чипев, Раймонд Вагенщайн, Михаил Неделчев, Николай Петев, Бистра Шокарова.
Акценти в първия брой на „Книгите днес“ са репортажът за книжарница „Нисим“ („Бутик за книги“), обзорът на Митко Новков за българската проза на 2004 г., горещата и на места скандална дискусия за литературните награди с участието на Бойко Ламбовски, Михаил Неделчев и Елена Найденова, ироничното интервю с може би най-добрата в момента художничка на книги у нас – Яна Левиева и др.
Изключително силен е блокът с рецензии за нови книги (12 рецензирани заглавия), където текстовете са ясни, сериозни и кратки, като не липсват и остри критики – нещо, което на фона на пълната с всякакви хвалебствия преса, направо си е събитие. Впечатлява и интервюто със собственичката на изд. „Леге Артис“ Саня Табакова, която заявява: „Издателството е преди всичко вкус“.
Списанието публикува цели 6 класации за продавани книги от различни места и обещава любопитни коментари върху тях. Във т.нар. втори дял на изданието са поместени платени реклами и анотации на книги и издателства – красноречив жест, който отделя рекламата от рецензията.
Цената на „Книгите днес“ е само 3 лева и представлява постижимо предизвикателство за всички истински ценители и читатели. Вторият брой очакваме около 20 април.
Може да си го купите от книжарниците „Буквите“, „Български книжици“, „Нисим“, „Пингвините“, както и от отделни сергии и РЕП-ове и виртуалната книжарница www.books.bg.
Адрес на „Книгите днес“: knigite_magazine@mail.bg; тел. 02 8464836.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *