Ново дарение за Дома на хумора и сатирата

|
Преди броени дни именитият художник Симеон Спиридонов дари 22 свои карикатури на Дома на хумора и сатирата в Габрово.
Творбите са част от юбилейната му ретроспективна изложба “60 усмивки и едно намигване”, с която той гостува в габровската Весела къща. Мащабната експозицията от 80 платна, графики, илюстрации и карикатури е на разположение на любителите на хумористичното изкуство до края на м. март т.г. При откриването на изложбата авторът дари на ДХС и живописната си творба „Дон Кихот и виденията”.
 
Жестовете на Спиридонов по отношение на Дома на хумора и сатирата датират още от създаването на специализирания културен институт през 1972 г., когато художникът прави първото си дарение от 14 свои карикатури. Благодарение на щедростта му, днес Веселата къща съхранява негова авторова колекция от 36 карикатури и 2 живописни платна, както и мемоарната му книга “Шутаранга”.
Мотивацията за поредното си дарение, Спиридонов определя така: “Мястото на карикатурите ми е в Габрово, понеже това е градът, който ме е направил карикатурист.”
Симеон Спиридонов е духовен син на габровския хумор. От 1962 до 1968 той живее в Габрово и работи като художник към тогавашния окръжен вестник “Балканско знаме”. Младият карикатурист първи илюстрира габровските анекдоти, публикувани на страниците на вестника, както и по-късно издадения сборник с тях “С отрязани опашки” /Габрово, 1965/. Спиридонов е и първият автор, който прави карикатура на политически деец в онова време, като рисува шаржове на тогавашния първи секретар на ОК на БКП и на кмета на Габрово. През 1964 г. острото му перо атакува и самия Първи в партийната и държавна пирамида – Тодор Живков! Първата му самостоятелната изложба е в карикатурния жанр и се открива в рамките на Първата десетдневка на хумора и сатирата – Габрово 1965. Като човек с нестандартни идеи и забележително чувство за хумор, Спиридонов се нарежда сред инициаторите и първите участници в габровското карнавално шествие от 60-те години на 20 в.
 

Стефка Боева
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *