Ново издание на “Стъклената река” събра фенове и приятели на Емил Андреев

|
На 10 ноември в книжарницата на “Ориндж център” в София се състоя литературна среща-разговор с тазгодишния носител на наградата “Вик” Емил Андреев.
Както вече писахме преди две седмици, романът на Емил Андреев “Стъклената река” спечели наградите на фондация “Вик” за роман на годината (вижте репортаж).
Водещ на вечерта беше Петя Рачева от агенция “Прима” (ПР на конкурса), която каза няколко думи за самия конкурс и неговия основател Едуард Вик. След нея думата взе един от членовете на тазгодишното жури – Николай Стоянов. И се впусна в едно дълго и досадно слово за конкурса, за участниците, за номинираните, за победителя, за гласуването, за други конкурси, за това колко добър е романът “Стъклената река”, но как все пак не можем да наречем “най-добър роман на годината”. За състоянието на издателския бизнес и книгоразпространението по света и у нас. И т.н., и т.н.
След дългия монолог думата за кратко взе Нейко Генчев, шеф на издателство “Фабер”, което пусна на пазара второто издание на отличения роман. Накрая имахме възможност да чуем и самия автор, който сподели надеждата си романът му не само да бъде преведен на английски, а и да бъде издаден в чужбина. Емил Андреев е завършил английска филология, преподавател е по английски в университета, би могъл и сам да си го преведе. “Но ако се получи литературен факт, който да се обърне към западния свят и особено към англоезичната литература, това би било добре и в личен, и в по-общ план”, каза тазгодишния носител на наградата “Вик”.
Хубавото на тази сбирка беше, че имахме възможност да закупим “Стъклената река” (първото издание вече е изчерпано) и да получим автограф от автора, Емил Андреев. Съответно и можем прочетем най-добрия роман на 2004 г., макар и изданието му от 2005 г. Ако все още не сте го чели, можете да го закупите от книжарници Books.bg, “Български книжици”, “Пингвините” и др.
Явно конкурсът за роман на годината търпи развитие - миналогодишните победители така и не бяха преиздадени, няма ги на пазара, все още са непознати за широкия кръг български читатели, въпреки силната реклама, която дава едно такова престижно отличие.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *