Нов български игрален филм в кината на София и Пловдив от 20 март

|
В паузата между снимките на новия си филм „Зад кадър” по материали от досието на известен български филмов оператор, режисьорът Светослав Овчаров пуска от 20 март завършената в края на 2008 г. филмова продукция „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”.
От 20-и март филмът ще се показва в най-големите софийски кина „Арена Запад”, „Арена Младост”, „Синеплекс” и „Синема Сити”, както и в новооткритото „Синема Сити Пловдив”.
Специално за премиерата на филма в рамките на 13. международен София Филм Фест от САЩ пристигна изпълнителят на главната роля Крис Хайслър.
Кратък синопсис:
Една есенна нощ на 1922 г., буйстващ американски журналист е свален принудително от Ориент експрес на малка българска провинциална гара. Началникът на жп станцията и неговата дъщеря посрещат враждебно натрапника, който трескаво иска да изпрати новината за края на войната между турци и гърци. Местната полиция нехае и бащата и дъщерята трябва сами да се погрижат за въшлясалия, болен от малария кореспондент, който бленува за славата на писател. "Магическите" лекове и заклинанията спасяват живота на младия американец, но го връщат към кошмарите на войната и болката от минала несподелена любов. Неговото появяване преобръща застиналия провинциален свят, който след първоначалната враждебност постепенно се отваря за чужденеца.
Награди и фестивали:
- „Златна роза”, Варна /октомври 2008/ - Специална награда на журито и наградата за най-добър режисьор;
- Международен кинофестивал във Варшава, октомври 2008;
- Международен кинофестивал в Солун, ноември 2008
- Международен София Филм Фест, март 2009;
- 5 номинации от Годишните награди на ИА „НФЦ”: за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарист, най-добър оператор и най-добра актриса

Светослав Овчаров – сценарист и режисьор:
Кой не иска да се махне от България?! Кой не мечтае да срещне любовта на живота си? Действието в нашия филм се развива преди деветдесет години, но ако се огледаме, ще видим, че героите му са сред нас. Извърнете се, може би вашият „Хемингуей” е зад гърба Ви. Не пропускайте любовта...
В основата на сценария стои историческият факт, че през есента на 1922 г. на връщане от Цариград Ърнест Хемингуей - тогава 23-годишен кореспондент на канадския вестник "Торонто дейли стар" - минава през България. Той се връща от "театъра на бойните действия" след края на войната между Турция и Гърция, а от България изпраща репортажа "Бежанците от Тракия". По думите на режисьора всички перипетии около преминаването на Хемингуей през България, представени във филма, са плод на творческо въображение. В същото време обаче всяка реплика на главния герой е абсолютно автентична, взета макар и от друг контекст на богатата мемоарна литература, посветена на великия американски писател.
Снимките са осъществени през 2007 г. в село Драгомирово край Свищов и в Селскостопанската академия в София. Филмът е продукция на "ПроФилм" и "Омега филмс" в ко-продукция с Българската Национална Телевизия с подкрепата на Националния филмов център, програмата "Медиа" на Европейския съюз и Балканския филмов фонд.
За актьорите
В бъдещия знаменит писател се превъплъщава младият американски актьор Крис Хайслър, избран с кастинг в Ню Йорк между 140 кандидати. Крис Хайслър е роден на 22 август 1979 г. в Бала Синуид, щата Пенсилвания като средното от пет деца (четири момчета и едно момиче). Завършва бакалавърска степен по актьорско майсторство в местния Пен Стейт Юнивърсити и веднага след дипломирането си е избран да се снима в някои от най-популярните вечерни телевизионни сериали по онова време – „Пазителят” ("The Guardian")., Момичетата Гилмор (“Gilmore Girls”), „Бостънска гимназия” ("Boston Public"), „Джоан от Аркадия” . От 2007 година изпълнява ролята на главния отрицателен персонаж Коул Норбек в американския дневен сериал „Докато свят светува”.
Една любопитна подробност от извънфилмовата биография на Крис Хайслър е неговата страст да бяга маратон. Той си е поставил за цел да завърши официалните състезания по маратон във всичките 50 американски щата, от които досега заедно с най-големия си брат са завършили общо 13. Последното успешно приключено състезание за двамата е прочутия Бостънски маратон.

Свален принудително от Ориент експрес бъдещият велик писател се среща с еманципираната и образована дъщеря бунтарка на началника на малката гара - в ролята е студентката от НАТФИЗ Гергана Плетньова. Тя е избрана да се снима във филма още като първокурсничка като резултат от съзнателното желание на режисьора да ангажира за ролята актриса на възраст възможно най-близка до възрастта на героинята. Досега тя се е снимала в студентския филм „Ти гониш” (2007), отличен с наградата на програмата на ООН за развитие, както и във игралната продукция на БНТ „Военен кореспондент” (2008, реж. Костадин Бонев). Гергана Плетньова играе също така на сцената на Младежкия театър в постановката „Смъртта и момичето” (по пиесата на Франк Ведекинд, реж. Петър Денчев), а през май предстои премиерата на „Неделя вечер” (автор Захари Карабашлиев, постановка Здравко Митков). В момента тя се снима в новия филм на Светослав Овчаров „Зад кадър”.

Наред с двамата млади изпълнители в „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа” се появяват някои от най-популярните съвременни български актьори. В ролята на началник на малка провинциална гара, който лекува младия Ърнест Хемингуей с греяно вино и хашиш, се изявява Руси Чанев. Освен него в епизодичните роли участват Иван Бърнев като романтичен и начетен полицейски началник, безнадеждно влюбен в момичето, Стефан Мавродиев - глуповат полуграмотен полицай, Малин Кръстев -отегчен провинциален лекар, завършил в Германия, Касиел Ноа Ашер - неговата съпруга, актриса любителка, която денонощно разучава ролята на Дездемона за представлението в местното читалище, Цветана Манева - германска гувернантка в семейството на лекаря.
 

По материали на Българска дистрибуторска компания

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *