Нов проект на Етносинтезис

|
На 16 май в НДК група музиканти представиха проекта "Етносинтезис 3".
Това е част от поредица на Николай Иванов, реализирана в Салона на изкуствата. Идеята е смесване на културите през призмата на източноевропейските творци. Близостта на българската и унгарската култура демонстрираха четирима творци от двете държави. Гости на проекта от Унгария са световноизвестният перкусионист Корнел Хорват, музицирал почти на всички континенти, участник в многобройни унгарски и интернационални проекти и Бела Латман - един от най-изявените басисти, преподавател в консерваторията "Бела Барток". С тях свириха Костадин Генчев - кавал, познат ни от формация "Булгара" и Николай Иванов - лидер на група "Ом". Освен музикант-мултиинструменталист той е и художник. Негови са композициите в Етносинтез 3.
Музиката, която звуча в зала 7, събираше в себе си разнообразни традиции. Някои композиции бяха повлияни Далечния Изток, други - от неравноделните ритми на Балканите, долавяха се мотиви от средноевропейската градска музика и се стигаше до препратки от джаз, съвременна камерна музика и авангард. Пиесите се изпъстриха с измпровизации на талантливите музиканти, като най-голямо впечатление правеше оригиналната техника на Корнел Хорват.
Ден преди концерта си в НДК, проектът бе представен на ценителите в Русе. Според думите на Николай Иванов там публиката надвишавала поне пет пъти тази в полупразната зала 7.
Етносинтезис 3 се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *