Нов проект отваря врати за млади джаз изпълнители

|
На 19 февруари в приятната обстановка на заведението "Чай във фабриката" Кантус Фирмус и Джаз ФМ радио представиха най-новата си инициатива - "Евроджаз сцена". Новият музикален проект е за млади джаз музиканти и ще се осъществява със сътрудничеството на културните институти на Италия, Франция, Германия, Полша, Чехия и Холандия.
Идеята е "Евроджаз сцена" да бъде един по-некомерсиален вариант на фестивалът "София Джаз Пик", да даде поле за изява на интересни джаз музиканти от страните-партньорки. По този начин и публиката ще има възможността за по-богат поглед върху развитието на съвременната джаз музика. Както шефът на Джаз ФМ радио Васил Димитров отбеляза, в света на джаза не са само звездите, които биха могли да създадат удоволствието от музиката. "Основната цел е чрез медиите да убедим публиката, че за да може един музикант да стъпи на сцената, той трябва да има натрупана биография. Именно чрез тази идея ние помагаме това да се случи".
Символичен старт на инициативата ще е концертът на младите немски музиканти от BuJazzO (БуЯцо) на 22 февруари във Военния клуб. Следващите музиканти, които се очаква да се включат в проекта са младите и талантливи братя Владигерови (живеещи и работещи в момента в Австрия).
Съвместните концерти ще се случват в различни джаз клубове в София, в залите на културните институти, на открито, очаква се някои да се проведат и в други големи градове в България. Идеята е те да бъдат безплатни, за да са отворение към по-голяма аудитория.
"Имаме идея да правим перманентен фестивал в София, за да представяме всички бъдещи звезди", сподели директорът на Чешкия институт г-н Поспишил. Той покани всички почитатели на джаз музиката на "Оранжев четвъртък в Лилавия салон" - място, където млади изпълнители вече представят своята музика.
Г-жа Ана Тренда от Полския културен институт сподели, че трябва да се показват млади артисти, които няма къде да пробият. В тази връзка Полският институт е решил да подкрепи младата полска джаз певица Катажена Станковска, като я е поканил да участва във фестивала. Тя е студентка последен клас по пиано, има и много награди от различни фестивали по света.
Вторият етап на проекта включва организиране на концерти в другите страни-партньорки, на които ще бъдат представени младите български таланти.
"Словеса" се ангажира да ви информира своевременно за времето и мястото на всеки от тези концерти (в раздел Покани).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *