Нов роман на Брет Истън-Елис

|
На българския книжен пазар всеки момент ще се появи нов роман на Брет Истън-Елис - “Правилата на привличането”, в превод на Богдан Русев, продукция на издателство “Пулсио”.
Първият роман на автора е “По-малко от нула”. Следват “Правилата на привличането”, Американски психар” и “Информаторите”. Брет Истън-Елис е роден през 1964. Завършва Bennington College, а днес живее в Ню Йорк. На път е да се превърне в един от значимите модерни съвременни писатели. “Време е да прибавим Елис към канона!” - възкликва един критик.
Писателят е израснал с книги, кино, телевизия и рокендрол. Свири в new wave групи в родния Лос Анджелис от времето на пънка и до днес е носталгичен към ранните 80-те. Той е от авторите, повлияни от попкултурата повече, отколкото от събитията в собствения им живот, но въпреки това всеки негов роман има автобиографичен елемент.
Още през 1991 г. Елис скандализира и критика, и читатели с “Американски психар”. “Уошингтън поуст” го нарича “литературен еквивалент на свръхдозата - смъртоносно смъркане.” В него разказва за двойствения живот на едно юпи - самоуверено денем, зловещ убиец нощем. Елис е обвиняван в прекалено насилие, в пасивност на героите му. Филмът по романа обаче така и не успява да достигне същата популярност и качество като книгата. Отричан и мразен от едни, той е възхваляван от други. Но признава, че не обръща особено внимание на критиката: “Човек не пише нито заради критиката, нито заради реакциите. Причината винаги е много лична.”
Елис нарича себе си “старомоден”, не харесва това, че има хора, които четат само по Интернет, а не са се докосвали до книга: “Имам компютър, но никога не съм влизал в мрежата. Прогресът ме плаши.”
“Медиите напълно ни моделират, без значение какви сме, музиканти или писатели, Телевизията се вмъква в подсъзнанието ни, без значение дали го признаваме или не. Как? Не знам. Не мога да го определя. Дали е лошо или добро? Това просто е факт.” И продължава: “Това поколение не иска да си мръдне задника от дивана, иска просто да си седи там и да гледа.”
 
Романът му “Правилата на привличането”, по който също има направен филм, е наречен от Гор Видал “вдъхновяващ” и “невероятно комичен”.
Място на действието е малък колеж по изкуствата в Ню Ингланд по времето на възхода на Рейгъновото управление, в любимите на Елис 80-те. Началото е калейдоскопично и забавно. Героите са студенти без планове за бъдещето или дори за настоящето. Любов, алкохол, дрога и безхаберие са нишките, които ги свързват и разделят. Всичко това в експлозивна смес от всекидневен език, сарказъм, накъсан диалог, брилянтно монологично писане, кратки изречения. История, която не те оставя равнодушен.
 
Ето и откъс от “Правилата на привличането”:
 

СТЮЪРТ


 
След вечерята и душа поканих няколко приятели на червено вино и купон за боядисване на косите. Те установиха контрол над банята и докато си миеха косата на умивалниците, отидох отсреща до стаята на Пол Дентън. Стоях там много дълго време, като се притеснявах да почукам. Прочетох бележките, които хората бяха оставяли на вратата му, после прокарах ръка по повърхността й. Исках да го поканя на гости и бях достатъчно напушен, за да се осмеля. Отначало почуках тихо, а когато никой не отговори, почуках по-силно. Въпреки това не отвори никой и аз си тръгнах, едновременно разочарован и изпълнен с облекчение. Казах си, че ще го заговоря на партито довечера; че тогава ще бъде най-подходящият момент за първия ми ход. Върнах се в стаята си и заварих Денис да седи на леглото ми. Косата му беше влажна и току-що боядисана в червено, той разгледаше новия брой на „Voice” и слушаше касетата ми на Брайън Фери. Снощи бях спал с него. Не му казах нищо. А той ми каза: „Пол Дентън никога няма да спи с теб.” Аз пак не казах нищо. Само се напих още повече, усилих музиката и се нагласих за ебане.
[още]


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *