Нов роман от конкурс “Развитие”

|
С романа на Десислава Димова Портрет на художника като млада фондация „Развитие 21” започва заключителната част на поредното издание на конкурса за непубликуван български роман.
„Кулминацията” ще бъде през декември с премиерата на романа победител – „Ex oriente lux – Фердинанд и мечтата за Константинопол” на Стефан Бакърджиев.
Дебютът на Димова излиза като роман – номиниран за финалния кръг на конкурса.
Редакторът на изданието Георги Господинов потвърждава констатацията на организаторите за сериозните качества на текста на Димова.
„Как се събират заедно Дюшан, Бойс и Елисавета Консулова-Вазова, още Парис Хилтън, Шипка 6, остаряването...
Възможен ли е шедьовърът тук и сега... Какво става, ако нарисуваш портрета на Дориан Грей с крем против бръчки..
В тази книга има стил, ирония, вкус и най-сетне героите си говорят стряскащо живо, нормално, свежо. Един различен дебют. Откровен до ръба на скандала и учудващо невинен. Роман-инсталация.”, пише Господинов за романа на Десислава Димова, която живее и работи като изкуствовед в Брюксел.
Началото на историята в романа се поставя от една еклектична колекция от образи.
Тази паралелна визуална част вдъхновява случките в тескта и приключенията на героинята, но също изгражда самостоятелна история от идеи и произведения, които събрани заедно дават ключ към света на съвременния художник.
На 24 ноември, вторник, от 18:30 часа в Белия салон на Националната художествена галерия ще бъде премиерата на „Портрет на художника като млада” от 8-то издание на Конкурс „Развитие” за непубликуван български роман.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *