Нов сайт за електронни книги

|
Отскоро напълно функционира сайтът за продажба на електронни книги от български автори и преводна класика е-книги Една от целите на създателите му е да дадат възможност на автори и преводачи по най-пряк път да получават възнаграждение за труда си.
Какво казват създателите на е-книги в отговор на въпроса Защо е-книги?
От дълги години интелектуалният труд у нас се подценява. Тези, които завършват висше образование, са принудени да взимат по-ниски възнаграждения и да имат нисък социален статус. Нормално е писателят или преводачът да получава в пъти по-ниски възнаграждения от един автомонтьор. От друга страна, продуктът на техния труд се предлага на потенциалните консуматори, читателите, на цени, които далеч надхвърлят покупателната способност на средния българин. Донякъде това се дължи на производствените разходи за класически хартиени книги, донякъде на липсата на възможност за контрол от страна на издателите върху разпространителската мрежа. Това, заедно с навлизащите нови технологии за разпространение на информация, доведе до развиването на културата на масовото безплатно разпространение на книги в Интернет. Създаде се порочен кръг, в който читателите смятат за нормално да не плащат за книги, издателите са демонизирани, а авторите нямат средства да противодействат на унизителната ситуация, в която са изпаднали.

Вместо да преливаме от пусто в празно по форуми и блогове, ние от е-Книги решихме да направим опит за практическо разрешение на тази патова ситуация.

Ние смятаме, че цените на книгите трябва да бъдат по джоба на българите. Затова се отказваме от производството и разпространението на печатни книги – това пести много средства от производството, но най-вече от разпространението - най-тъмната и спекулативна част от пътя на една книга до своя читател.

Ние смятаме, че авторите и професионалистите, които им помагат – редактори, коректори, оформители, имат право да получават възнаграждение за своя труд. Затова заглавията и изданията на уеб страницата на е-Книги се предлагат срещу заплащане – често пъти символично, но все пак по-добре, отколкото нищо.

Ние смятаме, че по-голямата част от приходите от продажби на онлайн книги трябва да отиват при хората, които са ги създали. Затова ние от е-Книги правим максимално прозрачен начина на разпределение на получените от продажби средства и за нас запазваме само 10% - други 20% отиват за реклама на сайта и на авторите, а останалите 70% са за авторите или издателите, които са им помогнали техните произведения да видят бял свят.

Ние смятаме, че авторите и издателствата имат право сами да се разпореждат, както намерят за добре, със своите заглавия и издания и не изискваме от никого обвързващи договори и ексклузивни права. Затова всеки, който предостави своето произведение при нас, може да го разпространява на други места – това е въпрос на негов избор дали иска да получава приходи от своя творчески труд, или иска да твори за едната чест и слава.

Ние смятаме, че вие, читателите, също трябва да направите своя избор. Ако искате да се радвате на нечий труд безплатно, никой не може да ви спре – имате на разположение доста сайтове, където трудът на писателя се оценява по-ниско от труда на чистачката (без да обиждаме чистачките). Ако искате обаче да помогнете вашите любими автори да продължават да пишат, вместо да свързват двата края с какво ли не, купувайте техните произведения от е-Книги.

Отворени сме за мнения и препоръки, така че интересите, желанията и предпочитанията на всички в този магически процес – четенето, да намерят своя баланс.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *