Нов сборник с разкази на Николай Табаков

|
На 16 ноември 2004 в библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя премиерата на новата книга на Николай Табаков „На всички местоимения“, издадена от Университетското издателство.
Заглавието и мястото са подвеждащи – не става дума за езиковедски труд, а за сборник разкази. Авторът е известен в литературните среди преди всичко като издател – той е директор на „Анубис“, сериозното издателство, спечелило си име преди всичко с учебници и учебни помагала, а също и с поредицата „Българският канон“, с книги на Й. Радичков, В. Мутафчиева, Т. Жечев.
Някои от говорилите на представянето (Д. Томов, Д. Танев, Б. Биолчев, Л. Милева, Ив. Гранитски и др.) на моменти забравяха за конкретния повод и разсъждаваха (патетично, но не особено оригинално) за проблемите на българската книга днес.
 
На 17 ноември 2004 в Полският институт бяха представени две книги – „По следите на модернизма и постмодернизма“ (Издателски център „Боян Пенев“, Институт за литература -БАН) и „Записи из българския път“ (Панорама+) от Магда Карабелова. Първата събира изследвания на български и полски литературоведи, публикувани на три езика – български, полски и английски; втората е авторски труд, определен като „юбилейно издание“, което събира критически публикации на Карабелова от последните години. Тя бе пространно представена от Н. Драгова, многобройни други изказвания споделиха емоционалната си ангажираност с книгите. Един от акцентите на вечерта бе Бетовеновата „Лунна соната“, изпълнена от М. Моллова.
 
Подобни представяния се превърнаха в почти задължително събитие, съпровождащо появата на нова книга. Обикновено те (заедно с неизбежните суперлативни оценки и коктейлни наслади) се превръщат в малък празник за някаква група хора. В този смисъл – кажи кой говори (и идва) на премиерата ти, за да ти кажа какъв си. Питам се обаче доколко всичко това помага на книгата да достигне до читателите извън групата.
 

Николай Аретов, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *