Нов сборник с разкази с библейски сюжети представи Елена Алексиева

|
На 30 ноември в книжарница "Сиела" в Мол София беше представена новата книга на Елена Алексиева "Кой?", издание на "Колибри".
Какво се случва с човека, когато божественото му се яви и го притегли към себе си? Толкова ли е просто да се справиш със съмненията? Толкова ли е непростимо да ги имаш? Кое е по-лошо – да ги имаш, или да ги нямаш? Ако без Бог човек не може да оцелее, то как оцелява с него? Девет почти библейски истории, които питат. Но кой задава въпросите? И кой стои зад всичко това? - това са въпросите които поставя сборникът с разкази, представен от издателя Раймонд Вагенщайн и критиците Марин Бодаков и Ангел Игов. Обстановката в книжарницата хич не беше подходяща за премиери, но това не попречи на феновете на Елена Алексиева да изслушат представянията, а след това да вземат и автографи с чаша вино в ръка.
Марин Бодаков сравни авторката с Върховния административен съд - "Елена сякаш ни предлага тълкувателни решения, окончателни решения." Малко по-късно той я обвини, че в някои свои разкази по библейски сюжети тя отнема и законодателната инициатива на божественото. За да бъде по-ясен Ангел Игов нагледно защити своята теза използвайки малко войниче и модел на кола (виж снимката вляво) за да илюстрира "наслагването на две уж несъвместими неща, които в крайна сметка се оказва, че са си съвместими". Освен иронията в сюжетите, характерно за някои от новите разкази е и архаичността на моменти в езика, без да става досадна и подпомагаща ироничността. Ангел Игов подчерта "много добре намерената мяра в употребата на езика и самочувствието с което тя успява да работи с този език" в тази и предишната книга на Елена.
"Кой?" можете да намерите в книжарниците на "Колибри", както и в книжарница "Словото".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *