Нов фестивал на изкуствата отваря врати и пространства в Русе

|
От 22 до 25 септември 2008 г. в Русе ще се проведе Европейски фестивал на изкуствата Babel Europe Rousse. Проектът и концепцията са на Александър Чобанов, а реализацията – на „Фабрик ефемерид”, „Компани дьо контекст” (Франция) и сдружение „Сцена за европейска култура” (Русе).
На пресконференция проведена на 8 септември в Народния театър в София беше представена идеята и програмата на фестивала. В пресконференцията участваха Александър Чобанов, Кремена Димитрова (ПР и драматург), проф. Васил Стефанов и Светлана Танчева от Народния театър, художникът Иван Попов и Людмила Петрова от русенското сдружение. Структурата е взаимствана от тази на престижния фестивал в Авиньон. Ще има няколко паралелно функциониращи сцени, на които ще се играят различни представления и ще се случват различни събития. Ще има и срещи и дискусии между автори и режисьори от България, Франция и други франкофонски страни. Акцент е драматургията – ще се обсъждат начини на писане, сюжетиране, специфики на преводаческата и издателската дейност, както и ще се дебатира върху администрирането, финансирането и разпространението на културните артефакти, ще се говори за децентрализацията на управлението на културата. Последното е и една от причините фестивалът да е в Русе. Друга причина е по-прозаична – това е родният град на Александър Чобанов, а и местното сдружение „Сцена за европейска култура“ е един от основните организатори. Не на последно място – това е родният град и на Елиас Канети, за който някога Русе е бил европейски център на културата.
Голямо внимание ще се обърне на публичното четене на пиеси – нещо все още рядко срещано в България (изключение е може би само случващият се редовно в Созопол на Аполония „Театър на маса“). Дванадесет пиеси, половината от тях български, ще бъдат прочетени (и обсъдени), някой изцяло, други като откъси. В програмата не липсват обаче и професионално изиграни пиеси, някои с български автор, но френски актьори и режисьори. Ще има и прожекции на късометражни игрални филми, ще има и джаз концерти. Всички събития ще бъдат превеждани от сериозен екип професионални преводачи. Общо 41 са проявите – може би прекалено много за толкова кратко време. Но от друга страна няма шанс някой да скучае в Русе между 22 и 25 септември.
Най-важното – всички прояви на фестивала са със вход свободен за публиката. Въпреки че участниците са на високо, световно ниво. Така никой от жителите и гостите на крайдунавския град няма да се чувства изолиран или пренебрегнат заради невъзможността да си купи билет. И друго важно – в съседния румънски град Гюргево ще има паралелна програма, повтаряща част от случилото се в Русе. Това прави фестивалът международен не само като участие на артисти от различни страни, но и като място на случването.
Директори на фестивала са Александър Чобанов (Париж) и Патрик Вершьорен (Руан).
Фестивалът се провежда с партньорството на Министерството на културата на Република Франция, Регион Северна Нормандия (Франция), Френския институт в София, Министерството на външните работи на Република Франция, Община Русе, Община Гюргево (Румъния), Посолството на Франция в България, Народен театър „Иван Вазов“ и др.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *