Нов форум за литература

|
Издателство „Алтера” организира първия от поредица литературни форуми – "Алтера форум` 2009". Целта на събитието е да привлече повече внимание върху въпросите на литературата, четенето и книгоиздаването.

В рамките на няколко дискусии – за литературната и културна периодика, както и с кръгла маса със заглавие „Издателство в криза” (този дебат се реализира с домакинството на Българската национална телевизия), "Алтера форум` 2009" ще носочи вниманието към актуалната ситуация в сектора на независимото публикуване и ще обсъжда бъдещето на вестниците и списанията за култура и изкуство.

Програмата на първия "Алтера форум" има определен американски акцент, с основни гости – Деклан Спринг, вицепрезидентът на реномираното нюйоркско издателство "Ню дирекшънс" и Майкъл Барън, редактор. "Ню дирекшънс" съществува от 1936 г., известно е с автори като У. Сароян, Е. Паунд, Ф.С. Фитцджералд, както и с първите издания на Тенеси Уйлямс и първите публикации в Америка на автори като Набоков, Кафка, Джойс.

Втори американски акцент в програмата е участието на писателя Форест Гандър – един от дискутираните съвременни автори на САЩ, поет и прозаик, който активно се занимава и с преводи.

"Алтера форум` 2009" предлага на българската литуратурна публика и още една изключителна възможност – по покана на "Алтера" в София ще гостува руският писател Михаил Шишкин. Шишкин е носител на трите най-престижни награди за съвременен руски роман (руският „Букър”, „Национален бестселър” и „Голямата книга”). На български е издаден романът му „Венерини коси”.

Гостите от "Ню дирекшънс" ще участват в дискусиите на форума и ще имат възможност да се запознаят с българските издатели, автори и преводачи, както и да общуват неформално с журналисти и издатели на водещите заглавия в българската културна периодика.
 
Програмата на "Алтера форум` 2009":
 
14 март (събота)

Представяне на нюйоркското издателсво "Ню дирекшънс"

С участието на Деклан Спринг и Майкъл Барън

16.00 – 18.00 ч.

Водещи: Калина Гарелова и Благовест Златанов

Място на провеждане: Червената къща (ул. "Любен Каравелов" № 15)

Осигурен превод
 
Четене на Форест Гандър

21.00 – 22.30 ч.

С актьорите Елена Димитрова и Пенко Господинов

Място: Червената къща
 
15 март (неделя)

Културна периодика и арт издания – разговор на български и чуждестранни редактори

14.00 – 17.00 ч.

Място: гр. Велинград, х-л „Велина”

Участници: представители на водещи издания за културна периодика.

Модератор: Миглена Николчина

Само с покани
 
16 март (понеделник)

Дискусия „Издателство в криза” – кръгла маса на български издатели

14.00 – 17.00 ч.

Място: конферентната зала на БНТ

Модератор: Миглена Николчина

Само с покани
 
Четене на Михаил Шишкин

19.30 – 21.00 ч.

Място: арт център „Алтера” (сградата на Интерпред, бул. „Драган Цанков” 36)
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *