Номинациите от конкурса за роман на фонд “Развитие”

|
На 27 октомври в зала 1 на СУ "Св. Климент Охридски" журито и организаторите на Национален литературен конкурс за нов български роман "Развитие" представиха петте номинирани романа.
След последния кръг журито на шестото издание на конкурса в състав: проф. Ивайло Знеполски, председател, проф. Боян Биолчев (ректор на СУ "Св. Климент Охридски"), проф. Валери Стефанов (декан на факултета по славянски филологии към СУ "Св. Климент Охридски"), Георги Господинов (литературовед и писател) и Алек Попов (писател) определи следните номинации:
- Теодора Димова, "Майките";
- Мая Вуковска, "Unplugged";
- Едвин Сугарев, "Невъзможното убежище на поезията";
- Димитър Бочев, "Опит за екстаз";
- Ваня Щерева, "Образцов дом".
В конкурса са участвали 67 автора с над 70 романа. Както споделиха членовете на журито, това не е само драстично повишаване на броя на участниците, но и сериозно повишаване на качеството на заявките. Конкурсът е протекъл на 3 етапа - в първият кръг са били отсети по-голямата част от романите на първи прочит. Във втория кръг са останали 16 творби на различни автори, всеки от които си заслужава четенето и участието в конкурса. При третия кръг са останали обявените по-горе пет номинации, два от които ще получат наградите - Голямата награда от 3000 лева и издаване на романа и Специалната награда - издаване на романа.
Сред тези 5 отличени присъстват автори от ралични поколения, "невероятно различни, с различни насоки в жанрово, тематично и стилово отношение", както сподели председателят на журито проф. Ивайло Знеполски. Те са представители на три различни литературни поколения - Едвин Сугарев и Димитър Бочев са добре познати на читателите и утвърдени автори (последният вече е печелил конкурса на фонд "Развитие" с романа си "Синеокият слепец"), Теодора Димова е позната на читателите, но все още недостатъчно утвърдена като автор, а Мая Вуковска и Ваня Щерева са нови за журито и за читателите като писатели. Мая Вуковска всъщност е позната на по-младото поколение именно с номинирания си роман, който може да бъде намерен във Велкия, най-старата българска виртуална библиотека, докато Ваня Щерева е по-известна като поп певица, романът й "Образцов дом" (life style роман, както го нарекоха представителите на журито) е първата й заявка за изява и като писател.
 
Официалните резултати с победителите в конкурса ще са известни на 1 ноември и Словеса.нет ще ви информират своевременно за тях.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *