Номинации за наградите “Кристална лира 2004”

|
На 25 октомври в Пресцентъра на БТА се проведе пресконференция на която бяха представени номинациите за националните награди “Кристална лира 2004” за върхови постижения в музикалното и танцово изпълнителско изкуство и педагогия.
На 1 ноември за осми пореден път ще станат известни носителите на “Кристална лира”. Тази награда постепенно се утвърди като една професионална оценка, от колеги на колеги, на най-добрите постижения в годишната музикална и танцова продукция, в 15 жанрови категории. Организатори на това отличие са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, радио Класик ФМ и Националният център за музика и танц към Министерство на културата.
Жанровите комисии, които целогодишно наблюдават изявите, определиха следните номинации:
 
Диригенти
 
ВЛАДИМИР ГЯУРОВ - за изключителните му постижения на премиерния спектакъл на операта “Макбет” от Верди на сцената па Софийската опера при откриването на сезон 2003/2004 г.
ГЕОРГИ ДИМИТРОВ - за премиерния спектакъл на балета “Спящата красавица” от Чайковскл на сцената на Оперно-филхармонично дружество - Русе на 31.05.2004 г.
БОЖИДАР БОНЕВ - за постановката па операта “Макбет” от Верди на сцената на Старозагорската опера (сезон 2003/2004).
ДЕЯН ПАВЛОВ - за изключителния му принос за блестящото представяне на Младежка филхармония “София” на юбилейните концерти по повод 100-годишнината на Националното музикално училище “Любомир Пипков”.
 
Балетно изкуство
 
БАЛЕТ на ОФД - РУСЕ - за изпълнението на балета “Спящата красавица” от Чайковски (премиера на 31.05.2004 г.).
ТРИФОН МИТЕВ - за ролята на принц Дезире от балета “Спящата красавица” от Чайковски на сцената па Софийската опера и за ролята на принц Алберт в премиерния спектакъл на балета “Жизел” на сцената на Античния театър - Пловдив.
БАЛЕТ на СОФИЙСКАТА ОПЕРА - за изпълнението на балета “Спящата красавица” от Чайковски па сцената на Софийската опера.
 
Постановъчен екип
 
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА ОПЕРЕТАТА “ГРАФ ФОН ЛЮКСЕМБУРГ” ОТ Ф. ЛЕХАР - в състав: режисьор проф.Павел Герджихов, диригент Огнян Митоков, художник Чавдар Чомаков, хореограф Антоанета Алексиева (постановка на НМТ “Ст. Македонски”).
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА БАЛЕТА “СПЯЩАТА КРАСАВИЦА” ОТ ЧАЙКОВСКИ - в състав: постановка доц. Калина Богоева, художествен ръководител Марияна Захариева, диригент Георги Димитров (постановка па ОФД - Русе).
 
Оркестрово изкуство
 
МЛАДЕЖКА ФИЛХАРМОНИЯ “СОФИЯ” (диригент Деян Павлов) - за юбилейния концерт по повод 100-годишнината на Националното музикално училище “Любомир Пипков” - първата българска музикално-образователна институция
КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ “ДИАНОПОЛИС” - ЯМБОЛ (диригент
Николай Султаиов) - за премиерното изпълнение на “Четири темперамента” и “Мини-макс” от Паул Хиндемит и на клавирния квинтет от Шуберт “Пъстървата” със солист Михаел Цийшанг (Германия) през сезон 2003/2004 и за направения запис на CD на “Последните 7 думи на Христа” от Йозеф Хайдн.
СИМФОНИЕТА “СОФИЯ” (диригент Свилен Симеонов) - за цикъла от 5 концерта, състояли се в зала “България” през сезон 2003/2004 година.
 
Млад изпълнител
 
Комисията не излъчи номинации за сезон 2003/2004 г.
 
Камерно изкуство
 
ГИНКА ГИЧКОВА (цигулка) и САВКА ШОПОВА (пиано) за юбилейния им концерт по повод 40-годишната творческа дейност на дуото на 28.04.2004 г. в НДК (с програма: Вивалди, Шуберт, Паганини, Гершуин, П. Хаджиев).
“СОФИЯ КВАРТЕТ” - за цикъла концерти “Към Новия свят с квартетите на Дворжак” в Камерна зала “България”.
КЛАВИРНО ДУО ДЕСИСЛАВА ЩЕРЕВА - ЕВГЕНИЯ СИМЕОНОВА за изпълнението на Шотландска балада за 2 пиана и оркестър от Б. Бритън със Софийската филхармония под диригентството на Васил Казанджиев на 16.10.2003 г.
 
Хорово изкуство
 
ЗАХАРИ МЕДНИКАРОВ - диригент на Детския хор - Добрич и хор “Добруджански звуци” - за концерта по повод неговата 80-годишнина през м. януари 2004 г. в Добрич.
МЪЖКИ ХОР “ГУСЛА” с диригент Валентин Бобевски - за концерта по повод 80-годишнината на хора на 27 април 2004 г. в зала “България”.
КАМЕРНА КАПЕЛА “ПОЛИФОНИЯ” с диригент Ивелин Димитров - за концертите с премиерни за България изпълнения на 20 декември 2003 г. и 16 юни 2004 г. в зала 'България”.
ФИЛХАРМОНИЧЕН ХОР ПРИ ОФД - РУСЕ с диригент Христо Стоев - за изпълнението на оратория “Сватба” от Л. Пипков и Меса в до мажор от Бетовен при откриването на ММФ “Мартенски музикални дни” на 17 март 2004 г. в Русе.
 
Джаз
 
ЖИВКО ПЕТРОВ - пианист, заедно с Ангел Заберски, проект “Джайз съпрайз” на Аполония и в НДК. Албум с Белослава - пиано и глас.
СТОЯН ЯНКУЛОВ – ударни, проект с Елица Тодорова.
 
Поп и рок музика
 
ТОНИ ДИМИТРОВА - за цикъла й концерти, изнесени през сезон 2003-2004 г.
ПЛАМЕН СТАВРЕВ - за концертите му през сезон 2003-2004 и издаден
компактдиск м. март 2004.
ГРУПА “ФАКТОР” - за юбилейния им концерт в НДК през м. февруари, посветен на 30-годишната им изпълнителска дейност.
 
Педагози
 
ПРОФ. ИЛКА ПОПОВА - педагог, комплексен творец, общественик, ДМА “П. Владигеров”. Учебната година 2003/2004 е особено успешна за педагога Илка Попова.
СИМЕОН СЕРАФИМОВ - изявен преподавател по ударни инструменти, СМУ-Плевен.
КРАСИМИРА КОЛДАМОВА - дългогодишен педагог в ПХУ.
ЕМИЛИЯ КАНЕВА - клавирен педагог в НМУ “Л. Пипков”, за изключителния й принос в развитието на българската клавирна педагогика.
 
Музикален фолклор
 
ТОДОР КРЪСТЕВ - диригент, главен художествен ръководител на ансамбъл “Сливен” за спетакъла му с ансамбъл “Сливен” представен на прегледа па ансамблите в гр.Пазарджик, май 2004 г.
АТАНАС КАПИТАНОВ - диригент и музиковед за “Родопска антология” и сборник от автентични песни “Мое сорце, гори не гасне”, издадени 2003-2004 г.
ДЪРЖАВЕН АНСАМБЪЛ “ФИЛИП КУТЕВ” за премиерната постановка на Ансамбъла “Диви ягоди”, сезон 2003-2004.
 
Оперно и оперетно изкуство
 
МАРИЯНА АРСЕНОВА - артистка ДМТ “Ст. Македонски” за изпълнението й в оперетата “Граф фон Люксембург”, сезон 2003-2004 г.
СОФИЙСКА НАЦИОНАЛНА ОПЕРА - колективна награда за изпълнителския състав на операта “Макбет” от Дж. Верди.
СОФИЙСКА НАЦИОНАЛНА ОПЕРА и МУЗИКАЛНА КЪЩА “БОНЕВ” - колективна награда за изпълнителския състав на “Просешка опера” от Б. Бритън.
 
Музикална критика
 
ЕЛИСАВЕТА ВЪЛЧИНОВА - за енциклопедия на българските композитори и материали в печата за сезон 2003-2004 г.
МАГДАЛЕНА МАНОЛОВА - за излезлите й в медиите материали за първото изпълнение на “Тристан и Изолда” - Вагнер, за гостуването на оркестъра на “Ла Скала” сезон 2003-2004.
АЛА АЛЕКСАНДРОВА - за книгата й за Нина Кираджиева, издадена сезон 2003-2004 г.
 
Танцов фолклор
 
КИРИЛ АПОСТОЛОВ - хореограф на ансамбъл “Пирин” - Благоевград, за постановката му на танците за юбилейния спектакъл “Наздравица” на ансамбъл “Пирин”.
СЕВЕРНЯШКИ АНСАМБЪЛ - Плевен; за изпълнението му на спектакъла “Сред вода и светлина - кристален извор”, представен на 5 юли 2004 в гр. Плевен.
 
Инструменталисти
 
ПРОФ. АНАТОЛИ КРЪСТЕВ - за издаден компактдиск “Българска съвременна музика - XX век”, 'Антология на написаното за виолончело соло през последните 50 години” — м. март 2004, студиен запис на Концерта за виолончело от Веселин Стоянов през м. януари 2004 г. - пръв запис, изпълнение на концерт за чело от Димитър Христов през м. октомври 2003 г. в зала “България”, първо изпълнение в България на Соната за чело и пиано от Л. ван Бетовен, ор. 64 с Тодор Петров.
ПРОФ. СТЕЛА ДИМИТРОВА-МАЙСТОРОВА - за изключителното й изпълнение на концерт за пиано и оркестър от Георги Минчев на 26.03.2004 г. в зала “България”.
ДОЦ. ГАНКА НЕДЕЛЧЕВА - за рецитал с клавирни сонати от Димитър Христов, представен на три фестивала през сезона 2003-2004 г. в Пловдив, “Софийско лято”, “Варненско лято”.
Извънредна - посмъртно ПРОФ. ЗДРАВКО ЙОРДАНОВ за изключителните творчески постижения.
 
Тържествената церемония-концерт за връчването на националните награди “Кристална лира 2004” ще се проведе на 1 ноември от 19 часа в зала 3 на НДК.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *