Нощи в градините на Испания

|
На 10 октомври в зала България с изцяло испанска програмата започна новият сезон на цикъл "Концертмайсторите" на Класик ФМ радиоКласик ФМ радио и Мтел.
Концертът беше посветен на Националният празник на Испания. В чест на откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г. на 12 октомври Испания празнува Dia de Hispanidad – Ден на испанската нация. Всяка година на този ден по улиците на Мадрид преминава военен парад в присъствието на краля, членове на правителството и ръководители на автономните области. Концертът в София включваше произведения на трима композитори, емблематични за музикалната традиция на Испания, популярни с преплитането на красотата на фолклорната традиция и „звуковата картина” на иберийската страна с класическата музика.
В първата част на концерта чухме "Концерт за виолончело и оркестър в ре минор" на Едуард Лало, солист Адолфо Аренас - виолончело, и "Симфонична рапсодия" на Хоакин Турина, солист Антонио Сория - пиано. След почивката програмата включваше произведението "Нощи в градините на Испания", отново с именития пианист. Във всички изпълненията участваше оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Велизар Генчев.
Следващият концерт от цикъла "Концертмайсторите" е на 20 октомври от 19:30 часа в зала 1 на НДК с участието на Пинкас Цукерман, един от царете на цигулката. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *