Нощта на галериите и музеите в Бургас

|
За втора година галерия “ Богориди” в Бургас отбелязва “Нощта на галериите и музеите”. На 26 септември бе представен смолянския художник Васко Бояджиев - Ачо. Морето посрещна планината Родопа. Въпреки проливният дъжд залата се изпълни с хора.

Белотата на галерията заискри в багрите и колорита на родопските цветове и се се изпълни със звуците на чановете и гайдите - 46 платна разкриха пред бургазлии дивната природа, красотата и магията на тази митична планина.

Сред приятели и почитатели на живописта авторът бе пестелив на думи при откриването на изложбата. Той остави всеки от присъстващите да види неговите послания в картините.

Художникът се е сраснал с родното си място, усещайки го като сакрално и даващо му творческа енергия. Картините му са пестеливи на щрихи, но богати на цветове. В тях се преплита оранжевото и червеното на фолклорната традиция в “Бела съм бела юначе” “ Родопска песен 1, 2, 3 ”, бялото на църквите в “Параклиса св.Спас” и “Църквата Св.Неделя”, мостовете “Дяволския мост” и “Арки”, зеленото на планината в “Родопа”, синьото на водите, езерата и небето в “Композиции”, “Пейзажи”. Видял е Златоград, Могилица и Смолян с онази красота и чистота свойствена само за хората надарени с други сетива.

Васко рисува живопис с онази пастелност на цветовете характерна за акварела. Неговите “Пейзажи” са наситени с цветове потъващи, размиващи се един в друг и сътворяващи една уникална пъстрота оставяйки у зрителя усещането за лекота на четката.

Васко Бояджиев е роден в Смолян на 27 май 1953 година. Негов първи учител е Атанас Самарджиев. Учи в художествената гимназия в София, а от 1974 до 1980 година следва Художествена академия в Санкт Петербург в ателието на проф. А.Мыльников- “Монументална живопис”, специалност витраж.

Участва в регионални, национални, международни изложби и пленери. Посетил е Бенин и Франция откъдето донася нови творчески вдъхновения и картини. Но за него е в сила мъдростта “камъкът си тежи на мястото”. Той винаги се завръща при корените в родния Смолян.

Васко Бояджиев прави с лекота и шаржове. Сред любимите му герои е Чарли Чаплин .

Изложбата гостува на бургазлии и гости на града до 19 октомври.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *