Нощта на музеите

|
На 14 май в двора на Къща-музей “Иван Вазов” поети и музиканти дадоха своя принос към европейската инициатива “Нощта на музеите”, предложена от френското културно министерство с хепънинга "Четем себе си, препрочитаме Вазов".
На 14 и 15 май най-големите европейски музеи бяха отворени за посетители не само през целия ден, но и през цялата нощ. Уредничката Мирела Иванова въведе гостите на вечерта в литературната атмосфера с няколко откъса от класическите произведения на Вазов “Чичовци” и “Хаджи Ахил”. Самият писател е обичал повече късните часове на нощта - сестра му си спомня как са скърцали дъските на кабинета под стъпките му дълго след полунощ. Под светлината на градинските лампи и в сенките, хвърляни от черешата в двора, музеят придоби съвсем различен, нощен облик.
Теодора Радева прочете част от книгата си “Седем начина да увиеш сари около тялото си”, спечелила тазгодишното издание на конкурса “Южна пролет” - Хасково. Друг носител на наградата за дебютна книга - Петър Петров - чете стихове от “Пинкод: Лукчета”. Николай Бойков развесели публиката, изпълнила двора на музея, с небрежния си хумор и впечатли със стихтворение, “пренаписващо” Иван Радоев. Ангел Игов прочете свой разказ, а Димитър Кенаров - част от свой не особено сполучлив превод на Елизабет Бишъп. Мирела Иванова напомни за Георги Рупчев с прочит на негови прекрасни стихове.
Емануил А. Видински, Иван Христов и Петър Чухов също споделиха част от творбите си, не само в литературно, но и в музикално отношение. Те свириха през цялата вечер в паузите между изявите на младите творци, като повечето им композиции се украсяваха от невероятния глас на Анджела Родел. Талантливата американка от няколко месеца живее в България, тъй като следва българско народно пеене в Пловдив. Магията, създадена от изумителните й певчески способности и факта, че се занимава с фолклора на малко позната в родината й държава, допълнително се засилва от перфектия й български.
За финал на хладната майска вечер, като обещание за други подобни литературни случвания, прозвуча вазовият стих “Мойте песни”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *