Нувел Ваг – френска сладост, чар и музика

|
Експлозия от звуци, цветове и енергия завладя на 2 април зала 3 на НДК и космическото пространство в нейна близост. Всичко това създаде усещане, сравнимо с еуфорията след прием на опиати. Експлозията, разбира се, си има име - Нувел Ваг (Nouvelle Vague), и идва от Франция, за да накара и нас да се почувстваме très chic, било то и само за една вечер.
Зад проекта стоят музикантите Марк Колин и Оливие Либо, заедно с цяла армия от певици, две от които видяхме снощи - Лизет Алие и Марева Галанте. Групата започва с идеята да прави кавъри на известни, но позабравени ню уейв песни от групи като Depeche Mode, Sex Pistols, Joy Division и Bauhaus. При това прибавя много елегантност, леко джаз звучене и очарователни дамски вокали с френски акцент. Към момента има издадени четири албума, последният от които, "Couleurs sur Paris", излезе наскоро.
Що се отнася до стила, звученето на Нувел Ваг е прекалено многопластово, за да бъде разположено удобно сред познатите ни определения. Наричат стила им боса нова, но той е много повече от това. Най-добре го чуйте.
Преди да се удавим в съвременните френски шансони, които всъщност са британски пънк от 80-те, някой друг ни изненадва приятно. Подгряващи изпълнители са La Boétie, които чуваме за пръв път, но със сигурност бихме искали да слушаме по-често. Това са Елза и Жулиен, които са малко смахнати, но ни изумяват със синхрона помежду си, включително и когато крещят или обикалят сцената. Двамата са си донесли инструменти като за цял оркестър, а звуците им хипнотизират и омагьосват. За почитателите на подредената и класически хармоничната музика техните песни вероятно биха звучали какофонично, но на тези, които са дошли да чуят Нувел Ваг, електронна музика, съчетана със силен бийт и смел, но нежен двуглас, им звучи просто идеално. La Boétie звучат дръзко, уникално и чудесно.
Завихрената от тях енергия е тъкмо достатъчна за появата на аристократичните, но невероятно симпатични музиканти от Нувел Ваг. Освободете място за френско настроение, моля. И за много музика.
Едва ли има език, на който адекватно да може да бъде предадено усещането, което на вълни започва да обзема публиката. То е може би нещо между сладък слабоалкохолен ликьор, желанието да се разхождаш с рокля на волани по павираните парижки улици и леко замаяното и изморено чувство към края на прекрасна парти вечер. Или пък нещо съвсем друго. Но сме омагьосани.
Лизет и Марева подскачат по сцената на невероятно високи обувки и не се спират нито за момент. Още с появата им на сцената прави впечатление уникалният им синхрон - когато едната направи движение, другата мигновено й отговаря. Песните са с аранжимент, различен от студийния, и едва ли биха могли да звучат по-перфектно. Очароват дори тези, които твърдят, че предпочитат оригиналите.
“Трябва ми питие!” - изкрещява след поредната песен Лизет. Някой от първите редове й подава бутилка. Тя сърдечно благодари и започва „Too Drunk to Fuck”, по време на която публиката вече едва ли има понятие къде се намира. Истинската кулминация обаче ще настъпи няколко песни по-късно - с "Just Can’t Get Enough", която вдига до неузнаваемост градуса на настроението.
«Знаете ли, че имам роднини тук? - обажда се Лизет отново. - Да, имам роднини в Благоевград. Така че тук си ми е като вкъщи.»
Малко след това поуспокояваме сърдечния ритъм с леко минорни, но също толкова красиви песни. Лизет изпълнява "Mala Vida" просто брилянтно, като успява да направи от нея затрогваща и сърцераздирателна песен. Може би защото е родом от Куба. «Много държа да изпея тази песен - казва тя преди изпълнението, - защото тя е... моят живот.»
И бавно, полекичка, не без съпротива от страна на публиката, се стига до последната песен - "Love Will Tear Us Apart". Емоционално, магнетично и много интимно. И после - край. Как така край? Това не може да бъде! Публиката няма да остави изпълнителите да си тръгнат просто така - тя иска още. И още.
Ето, че се връщат усмихнати и ни питат „Искате ли да танцувате с мен?” И зазвучава „Dance With Me” с толкова много енергия, че имаме чувството, че танцуваме не с Нувел Ваг, а с целия свят. В същото време ни е малко тъжно, защото знаем, че скоро всичко свършва. Но ни подаряват още една песен - “Bella Lugosi’s Dead”, която звучи драматично и разтърсващо, като за последно.
Вече май наистина е време да се разделим, колкото и да не ни се иска. Или не съвсем. Половината зала вече се е опразнила, когато групата се връща за втори път. «Ама на мен ми е много приятно тук, направо не ми се прибира!» - възкликва Марева. Този път сериозно - последната песен е «In A Manner Of Speaking», която всички пеят заедно с групата и се стараят да напълнят сърцата си догоре с музика, за да си имат за вкъщи.
Думите, с които се разделяме, са «До следващия път!»
 
Сетлист от концерта на Нувел Ваг, 2 април 2011 г., София:
 
100 Years
Master and Servant
Sandy Sandy
Ever Fallen in Love
Guns of Brixton
Making Plans for Nigel
Ou Veux-tu Que Je Regarde
Human Fly
Too Drunk To Fuck
God Save The Queen
Rapture
Just Can’t Get Enough
Putain
Blue Monday
Mala Vida
All My Colours
Parade
Blister
Love Will Tear Us Apart
 
бис:
Dance With Me
Bella Lugosi’s Dead
 
втори бис:
In A Manner of Speaking
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *