Н. пр. Стефано Бенацо покрепя Бургас за Европейска столица на културата 2019

|
Извънредният и пълномощен посланик на Италия у нас съобщи това в Бургас. Визитата на дипломата в морския град бе свързана с участието му като съавтор в уникална изложба под мотото „Толерантност:Пътеводна светлина във вярата и живота”. Тя показва 30 макета, изпълнени в кибритени клечки, картон, дърво и керамика, на свeти места от различни страни - манастири, църкви, синагоги, джамии, както и стари и традиционни български къщи от Мелник, Пловдив и Копривщица.
Централно място в експозицията заема макет от кибритени клечки на Рилския манастир, разположен на 4 кв. м., единствен и уникален в България и целия свят, изработен от Пламен Игнатов. 6 милиона кибритени клечки, 70 л. лепило, 360 полускъпоценни камъни плюс 17 години труд, търпение и вдъхновение е вложил в художественото произведение „Рилски манастир” авторът, посетил 34 пъти светата обител. С освещаването в църквата „Св.Иван Рилски” на Софийската духовна Семинария, уникалният градеж е станал най-малкият действащ православен храм в света. Участието на Пламен Иванов допълват няколко икони като „Плачещата Богородица”, Първата икона на Спасителя, „Св. Петка Самарджийска”, църквата „Св. Никола” в Сен-Мор де Фос във Франция и др.
Участието на Стефано Бенацо „води” посетителите в Румъния с макет на църквата „Светите Архангели” 1721 г., в Рим -катедралата „Свети Петър” - 1506-1626 г., в София с модел на джамия, предоставен от „Баня Баши”, реставриран от автора, в Русия - с макет на църквата „Свети Димитър Солунски” 1784 г., в Норвегия-църквата „Бургунд” 1180 г., в Париж с макет на „Нотр Дам” 1163-1345 г. и др.
Освен макети на стари и традиционни къщи третият участник в изложбата - Тодор Нанчев, показва макет на Видинска Синагога - 1894 г., на Арменска църква в София в процес на строеж.
Страстта към нестандартното хоби събира и сприятелява тримата автори.
С откриването на тази изложба в Бургас бе поставено началото на тържественото отбелязване на Деня на Европа - 9 май. На тази дата ще бъде подписан Меморандум между кметовете на общини от Бургаска област в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата - 2019 г.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *