Обновеният Театър 199 отвори врати

|
На втори декември министър Стефан Данаилов и директорът на Театър 199 Валентин Стойчев представиха на нарочна пресконференция ремонтирания театър.
След три месеца работа по плана на архитект Пеев зрителите вече ще могат да се наслаждават на театралните постановки в по-удобни кресла, а артистите ще играят на разширена сцена с модернизирана техника. За другата година са предвидени изграждане на удобства за инвалиди, които включват и специален асансьор.
Към театралния афиш ще бъде прибавена и нова премиера - младият режисьор Явор Гърдев започва работа по нова пиеса, предвидена за февруари 2007 година.
Стефан Данаилов представи и подробната програма, с която Министерството на културата ще отбележи влизането на страната ни в Европейския съюз, както и ремонтите, направени в други театри в страната. Открита е нова зала на театър "Сава Огнянов" в Русе, където на 15 декември ще гостува Народният театър с "Хъшове" на Александър Морфов. Обновява се Държавният музикален театър "Стефан Македонски", както и Националната опера.
Програмата, честваща присъединяването към Европа, започва на 5 януари 2007 г. с голям концерт в НДК на Националното музикално училище, Националното училище за танцови изкуства и известния български цигулар Минчо Минчев.
От 9 до 14 януари са предвидени Дни на отворените врати в софийските театри, когато представленията ще са безплатни за зрителите. От 8 до 14 януари пък ще са Отворените врати в музикалните институти в столицата, а от 10 до 19 януари - в редица градове в цялата страна. На 10 януари ще е безплатен входът в 38 държавни и общински музеи и 20 галерии в големите градове, а на 13 януари - в Дом на киното, ЕБКЦ и Одеон.
Подробната програма по дни и градове ще бъде поместена на сайта на Министерство на културата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *