Образът на улицата през погледа на петима млади творци

|
На 13 юли в галерия "1908" на ул.”Ангел Кънчев” 1 в столицата се откри една нетрадиционна и цветна изложба. Петима креативни младежи, чиито творби често срещаме по улиците, телата на хората и градския пейзаж, са се обединили в сборната изложба с името "What I mean".
Младите артисти са подредили пред публиката комикси, поп-арт, илюстрации, стрийт арт, тату арт. Различните стилове и техники се допълват като усещане и колорит, за да ни дадат по-пълна интерпретация на улицата, града и лицата на хората. Отправната точка в работата им е това, което всеки от тях вижда пред очите си.
Единствената дама в колектива - Илка Пейчева, ни е позната от самостоятелната й изложба „Record the street” през месец май в ателие „Н. Шмиргела”. Тя отново ни представя музикални плочи и принтове на приказни чудоища и колоритни персонажи.
Влизайки в причудливата галерия пълна с млади хора, виждаме платната на Дамян Динев. Той е художник на комикси, които са негово изразно средство още от първите броеве на списание „Дъга”. В пет панела авторът е събрал черно-бели истории и е разгърнал таланта и фантазията си.
Поп-арт изкуството на Владимир Николов ни залива с ярки цветове и меки форми, силуети, насекоми и повтарящи се мотиви. Заставайки пред платното, той не очаква нищо предварително, а оставя фантазията сама да приеме форма и живот.
Коблак - автор Момчил Генов Качвайки се на втория етаж, се сблъскваме с творбите на Момчил Генов. Той е татуист и ни запознава с изкуството си върху платна, а не върху живи модели. Вдъхновение черпи от традиционни за западното татуиране мотиви, характерни с дебелите контури, ярките цветове и опростените форми. Но сякаш за да не забравим основното му амплоа, той е окачил и тату шаблони, оживели вече върху кожата на клиентите и фенове на стила old school.
Софийският стрийт арт е представен от Драгомир Атанасов, който специално за изложбата рисува върху платна сюжети от своята версия за градската култура.
Изложбата на петимата творци ни кара да видим улицата с нов поглед. Да я оценим като платно, обагрено в различни цветове, форми и персонажи. Място за срещи, раздели и всякакви събития, в което ако се вгледаме можем да открием парченца изкуство разпръснати по най-неочаквани места.
 

Наталия Атанасова


 
 


Автор: Дамян Динев


 


Автор: Илка Пейчева


 

Автор: Драгомир Атанасов


 
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *