“Обсидиан” предлага лекарство против северния вятър

|
"Лекарство против северния вятър" е новата премиера на издателство "Обсидиан" - роман от Даниел Глатауер, авторът на най-големия австрийски бестселър за последните няколко години.Те никога не са се виждали, но не могат един без друг.

Всичко започва съвсем случайно. В пощенската кутия на Лео Лайке погрешка попада имейл от непознатата Еми Ротнер. Недоразумението е изяснено и случаят е приключен. Девет месеца по-късно Лео получава групово поздравление по случай Нова година, тъй като автоматично е записан в контактите на Еми. Той й отговаря с ироничен имейл, който поставя началото на дълга кореспонденция между двамата. От безобидна размяна на шеговити писма след месеци се стига до пълна зависимост от електронната поща. Скрити в анонимността на виртуалното пространство, Еми и Лео си споделят неща, които премълчават в истинския си живот. С всеки следващ имейл те са все по-силно привлечени един от друг и неизбежно изниква въпросът дали ще се срещнат на живо. Но тя твърди, че е щастливо омъжена, и двамата се разкъсват между желанието да се видят и страха от последствията. Дали Еми и Лео ще напуснат пределите на защитения виртуален свят?
Четиридесет и девет годишният австрийски журналист Даниел Глатауер разказва историята на Еми и Лео под формата на модерен епистоларен роман. Над двеста страници, изпълнени единствено с имейли, някои от които са съставени едва от няколко думи.

Съвсем естествено е в епохата на интернет и виртуалното общуване да се появи първият имейл роман. Преди 14 години станахме свидетели на първия „телефонен” роман в лицето на майсторски написаната книга „Вокс” от Никълсън Бейкър. Докато обаче при Бейкър всичко се въртеше около сексуалните фантазии, Глатауер отива по-далеч. Той се интересува от голямата любов, която изпълва и най-отдалечените кътчета на човешката душа. Неговият имейл роман представлява опит да опише една романтична любов във времена, изключително бедни на духовни преживявания.

Самото начало не звучи много убедително – грешно написан имейл адрес води до запознанството между двама души. Но Глатауер съвсем скоро успява да представи тази привидно абсурдна ситуация като нещо съвсем нормално. Читателят неусетно става съпричастен към историята на Еми и Лео.

Още на първите страници се откроява разказваческият талант на Глатауер и способността му да изгражда достоверни психологически портрети. Начинът, по който авторът разгръща историята – от безобидната размяна на шеговити реплики в началото до постепенното емоционално обвързване на двамата герои, - свидетелства за неговата писателска зрялост и усет.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *