“Огън и мъгла” на Любен Петков беше представена в Бургас

|
В Бургас - този поетичен град - винаги се случват литературни събития. И сякаш беше закономерно новата книга "Огън и мъгла" със странното на пръв поглед подзаглавие - Шарки, документи и дрънкулки, фрагменти от ръкопис - с автор Любен Петков да тръгне към читателите си именно от тук.
Издадена от пловдивското издателство “Жанет-45”, книгата бе номинирана през лятото за престижната награда на "Хеликон".
Представянето й се състоя на 4 декември в Бургас, града, с който белетристът така дълбоко е свързан. Литературният критик Михаил Неделчев и режисьорът Симеон Димитров разкриха пред публиката, събрана в залата на Регонална библиотека "П. К. Яворов", богатството на тази книга. Това е един невероятен калейдоскоп от случки, събития, наблюдения и мисли, споделени в самотата над белия лист. Авторът отсява своите мъдрости на човек видял, чел и преживял много събития. В нея могат да се открият автентични спомени за хора на изкуството, размисли върху житието на обикновения човек, кратки почти афористични изрази, картини от пътуванията и срещите с други страни, размисли за политическите нрави и събития, преценка за националния дух и народната памет. И всичко това - написано с блестящ белитристичен език, премерен и не многословен.
Любен Петков е роден в странджанското село Крушевец и през целия си живот е търсил своя пристан, където да спре неспокойната си душа. Пътувайки из България и по света, срещайки се с различни хора и градове, той събира спомени. Така се ражда и тази книга. В нея има много неща, звучащи като притчи.
Любен Петков е автор на над 30 книги - "Зелени кръстове", "Порта с лъвче", "Календар", "Преображение Господне", "Убийство", "Градът на истината", "Сватбата на Акакий", "Сладкишът на доктор Сириус" и други. Носител е на престижни литературни награди. През 2005 получи Голямата литературна награда на Община Бургас "Златен Пегас" за цялостно литературно творчество. Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *