Олби отново на софийска сцена

|
Първата премиера за сезон 2005/2006 на театър “Сълза и смях” е пиесата на Едуард Олби “Кой се страхува от Вирджиния Улф”.
Поставя я кинорежисьорът Людмил Тодоров, за когото това е първа среща с театъра, а сценографията и костюмите са на Мария Диманова. В ролите са Бойка Велкова (Марта), Ивайло Христов (Джордж), Биляна Казакова (Хъни) и Стефан Спасов (Ник).
“Кой се страхува от Вирджиния Улф” е едно от най-известните произведения на американския драматург, което се играе от десетилетия по световните сцени и многократно е представяно и на българската публика. Това е силно начало на театралния сезон в обновения и ремонтиран “Сълза и смях” и блести най-вече с изпълнението на Ивайло Христов и Бойка Велкова. Партньорите им не са особено убедителни в ролите си, но за сметка на това тандемът Марта/ Джордж е изигран перфектно. Едва ли е необходимо да се разказва действието на тази толкова известна пиеса, чийто текст се занимава с екзистенциалната безизходица на съвременния човек. Режисьорът сподели, че работата по нея не се е оказала толкова лесна, колкото е предполагал, именно поради разликата между театралното и филмовото изкуство. Основният му мотив да избере точно творбата на Олби е желанието му да види на една сцена двама от големите ни съвременни актьори.
Интересно е да се отбележи, че последната премиера от миналия сезон в театъра бе отново пиеса на Едуард Олби – “Случка в зоопарка”.
На пресконференция преди представлението директорът Бойко Богданов представи и бъдещите проекти, които наблягат на присъствието на българска драматургия по българските театрални сцени. Предстоят премиерите на “Нощта на кардинала” от Петър Маринков и “Оркестър Титаник” от Христо Бойчев, както и “Д-р” на Бранислав Нушич и “Играчът на рулетка” – авторизирана версия на произведението на Достоевски, което се подготвя съвместно с театър “Ленсъвет” – Санкт-Петербург.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *