Оркестър Карандила открива фестивала Джаз Плюс

|
Истинските музикални класици на Сливен – оркестър “Карандила” се подготвят за поредното си европейско турне. Различното този път е, че то е промоционално и е посветено на новоиздаденият им албум „Камилата Циклоп”.
Турнето ще продължи почти месец и след завръщането си на 23 май музикантите ще представят новата продукция и в София. Датите са както следва:
26.04 Budapest / Унгария
28.04 Torgau / Германия
29.04 Torgau / Германия
01.05 Hannover / Германия
02-13.05 Belgium Tour / Белгия
18.05 Linz Brass Fest / Австрия
20.05 Angermünde Festival / Германия
21.05 Wien / Австрия
 
“Karandila Gypsy Brass Orchestra” станаха известни под това име по време на участието си в престижния фестивал Jazz Across The Border проведен в Берлин през 1999 г. Оркестърът записа съвместни участия с Горан Брегович и Милчо Левиев, след това получи ангажименти и за Виенската Фолксопер. С участието преди 3 години в Брюксел на фестивала “Европалия”, който беше посветен на България, Карандила привлякоха вниманието на феновете на балканската музика и у нас. Свирили са в почти всички европейски столици – от Амстердам до Прага и от Стокхолм до Палермо.
Карандила е един от най-компактно звучащите и динамични брас оркестри. Няма да чуете нестройна и хаотична музика каквато обикновено се асоциира с подобни формации. Вместо това те ни поднасят типичната за българския фолклор (в изпълненията на ръченици и хора) енергичност и жизненост. Запазена марка за Карандила е характерния отлично синхронизиран оркестров брас звук. Техните композиции ще приковат вниманието ви с прецизния ъптемпо бийт и невероятни тромпетни импровизации които преминават от джаз в цигански мелодии.
 
Музикантите откриват Втория Джаз + фестивал на 25 април с уличен парад - нотка Ню Орлийнски традиция интерпретирана с чувство за хумор от един изключителен брас бенд. С това музикантите започват и техния промоционен „Cyclops Camel Tour” организиран по повод излизането на последния им албум в началото на тази година. Музикантите ще изпълнят няколко специално аранжирани за фестивала композиции, както и работи от новия албум – „Камилата Циклоп”. Групата ще свири в движение от лятното трамвайно ремакре на единствения по рода си „ретро” - трамвай от 1901 г. Дефилето ще мине по маршрут пл. Възраждане – бул. Хр. Ботев – бул. Мария Луиза – бул. Витоша, пазар Иван Вазов – бул. Витоша – бул. Хр. Ботев – ул. Граф Игнатиев и ще завърши 17:30 с кратък концерт на групата пред столична Библиотека. Непосредствено след това музикантите ще отпътуват за Будапеща където на следващия ден имат концерт.
 
Специалната изненада на фестивала Джаз +, която влезе в последния момент в програмата, е групата възродила старите диско соул парчета от 70-те и 80-те в боса нова вариант - Елдиса.


Рано или късно това трябваше да се случи – откакто боса нова се превърна в глобален стил, продуцентите на поп ориентирана музика опитаха фузии с всевъзможни джаз и уърлд стилове и беше само въпрос на време това да се случи и с диско и соул музиката на 70-те. Настоящият проект принадлежи на BlueFish продуцента Rio и бразилския китарист Есиу Пeрейра. Идеята е да се направят акустични боса-лаундж версии на селекция от наистина популярни хитове, такива като Stayin’ Alive, Ring My Bell или Go West по начин, по който никой до момента не ги е чувал. Това разбира се значи и нов глас. На организирания от продуцентите кастинг се явяват повече от 120 изпълнителя, а избора е толкова труден, че в крайна сметка за продукцията са ангажирани три изпълнителки: de L’amour и Marcia с корени в Карибите и родената в Ню Йорк, живееща в Швейцария Chloé. Аранжиментите са на класики от Bee Gees, Abba, Дона Съмър, Майкъл Джексън, като повечето са в даунбийт темпо. Деликатна акустична китара с типично за боса нова звучене и изключително ненатрапчив ембиънт бекграунд придружават нежните и екзотични гласове на изпълнителките.
Мястото, което тепърва ще влиза в Джаз е Кул Хаус Дали, а денят на концерта е 3 май.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *