Орхан Памук се срещна за първи път с българските си читатели

|
Носителят на Нобелова награда за литература през 2006г. Орхан Памук гостува за първи път в България. Авторът е у нас по покана на фондация „Елизабет Костова”, чиято основна цел е да популяризира българската литература.

На разговор с литературоведа Боян Пенчев в Аулата на Софийски университет на 18 май Орхан Памук отговаряше на разнообразни въпроси, засягащи както литературата, така и събития от световен мащаб като революциите в арабския свят и дигитализацията и развитието на социалните мрежи.

Орхан Памук е може би най-известният турски писател. Името му често се свързва със защитаването на свободата на словото в неговата родина. Писателят е дори съден за свое изказване относно арменския геноцид в Османската империя, който Турция не признава. В книгите му доминира застъпването за проевропейската част от турското общество, но самият Орхан сподели, че въпреки че би се радвал Турция да влезе в Европейския съюз например, той не се бори за такива каузи, а за ценности именно като свободата на речта, справедливост, демократичност и равенство.

Романите на Орхан Памук се смятат за представителни за късния постмодернизъм. В тях той съчетава традициите на европейското с османската култура и словесност, сблъсъкът и взаимодействията между „източно“ и „западно“. Популярен е с книгите „Името ми е Червен”, „Сняг”, „Черна книга”, „Истанбул”, „Бялата крепост”.

Една от основните теми в неговите романи е провинциалността и периферността. На въпроса на Боян Пенчев какво е отношението на другите за тези извън центъра на света, авторът се пошегува: „Има и предимства, но трябва да оцелеете.”

Боян Пенчев насочи разговoра и към философски въпроси като самотата и писането, щастието и неговата стойност, загубите в живота и смисълът на литературата.

Когато получава Нобеловата награда писателят споделя в речта си причините, поради които пише. Дали сега би добавил нови? Да, разбира се! Би добавил още: „Пиша, защото животът е кратък, а искам да завърша всички книги, които съм планирал!”

На 19 май Орхан Памук бе удостоен със званието Доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски”. Вечерта от 19:00 часа се състоq още една дискусия с него в Центъра за културата и дебат „Червената къща”. Там той говори за книгата си „Други цветове”, която вече е на пазара от издателство „Еднорог”.


 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *