Осмата муза

|
Приключи Фестивалът на радио и телевизионни програми за изкуство и култура "Осмата муза". На 20 май в НДК бяха обявени и връчени наградите.
Журито на радиоконкурса от фестивала "Осмата муза" в състав: председател - проф. д-р Веселин Димитров и членове: д-р Вяра Ангелова, Елена Янкова, Копринка Червенкова, Мариана Вълканова, Петър Маринков и доц. д-р Снежана Попова определи наградите в конкурсните раздели:
1. Раздел МАГАЗИННИ ПРЕДАВАНИЯ, ЧАСТИ ОТ БЛОКОВЕ
Награда (пластика и диплом): "Югозападът" - радио "Благоевград"
2. Раздел ТОКШОУ ПРОГРАМИ, ИГРИ, СЪСТЕЗАНИЯ
Награда не се присъжда.
3. Раздел РЕПОРТАЖИ, АНАЛИЗИ, ДИСКУСИИ, ИНТЕРВЮТА ЗА КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ, ФАКТИ И ПРОЯВИ
Награда не се присъжда.
4. Раздел СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МУЗИКАЛНИ ПРЕДАВАНИЯ ОТ ВСИЧКИ ЖАНРОВЕ
Награда (пластика и диплом): "Музикален пъзел" - програма "Христо Ботев" на БНР
5. Раздел ОБРАЗОВАТЕЛНИ, ПОЗНАВАТЕЛНИ ПРЕДАВАНИЯ
Награда (пластика и диплом): "Отделна реалност" - радио RFI - България
Поощрение: "За думите" - програма "Христо Ботев" на БНР
6. Раздел ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТИ
Награда не се присъжда.
7. Раздел РАДИОТЕАТЪР, ДРАМАТУРГИЧНИ ФОРМИ
Поощрение: "От Панчарево до тропика на Рака" - програма "Христо Ботев" на БНР
8. Раздел ПРЕДАВАНИЯ ЗА ЛИТЕРАТУРА
Награда не се присъжда.
9. Раздел РЕКЛАМНИ КЛИПОВЕ
Награда не се присъжда.
 
Журито присъди ГОЛЯМАТА НАГРАДА (златна статуетка и диплом) за "Groovy" (101 извънредно издание) на Джаз ФМ Радио.
Наградата на Би Би Си (дигитален радиоприемник "Робертс") се присъжда на радио "Вис Виталис" - Казанлък за предаването "С лице към деня".
 
Журито на телевизионния конкурс от фестивала "Осмата муза" в състав: председател - доц. Георги Лозанов и членове: Иглика Трифонова, Андроника Мартонова, проф, Владимир Михайлов и Стефан Димитров определи наградите в конкурсните раздели:
1. Магазинни предавания, части от блокове - наградата получава "Тази сутрин" на Би Ти Ви за репортажите на Ростислава Генчева.
2. Токшоу програми, игри, състезания - наградата получава телевизионната игра "Стани богат" с участието на актрисата Татяна Лолова (Нова телевизия, продуцент Сия Адвертайзинг)
Журито отличава с поощрение предаването "Господари на ефира" на "Глобъл Вижън" за способността на телевизионната медия да се забавлява със себе си.
3. Филми за културни събития, факти и прояви - наградата получава "Сънувам театър" на Би Би Ти.
4. Реализация на музикални филми - наградата се присъжда на "Love Affar" - концерт на Васко Василев и Класик ФМ - филм на Нова телевизия.
5. Образователни, познавателни предавания - наградата се присъжда на "Завръщането на Мохамед", с автор Маргарита Ралчева и продуцент - телевизия Европа.
В тази категория журито отличава с поощрение филма "Живи легенди" на РТВЦ Варна за автентичен поглед към митологията на рибарското всекидневие и чувство за хумор и на РТВЦ Русе за траен интерес към образователните програми.
6. Творчески портрети - наградата се присъжда на "Преминаване" на галерия "Кръг" и Студия "Време".
Журито отличава с поощрение "Диема Вижън+" за филмите "Ноарир, който опровергава Нютон" и "Боян Радев - живот в изкуството и спорта", за изследването на връзката между звездите на спорта и културата.
7. Реализация (адаптация) на драматургични форми - награди в раздела не се присъждат.
Журито отличава с поощрения филма "Приказка за светлината" на кабелна телевизия МОНТ7 за телевизионен интерес към жанра рок-опера и филма "Птицата" на БНТ за драматургично съживяване на литературната памет.
8. Рекламни клипове - наградата се присъжда на "Ловешка ракия - зима" с продуцент Матей Константинов и режисьор Петко Манчев.
 
ГОЛЯМАТА НАГРАДА получава филма "Другото земно кълбо" (Греди Асса) на продуцентска къща ВИП МЕДИА. Наградата се присъжда за особено ярко представяне в конкурсната програма.
 
Тази година, поне според мен, участието е доста слабо, слаби са и наградените произведения. Но то какво ли друго може да се очаква, като електронните медии са се комерсиализирали максимално и културата е последното нещо за което мислят. За съжаление това се отнася и за националната телевизия, която уж трябва да е обществена...
Добре поне, че клипът на Ловешка ракия получи награда, защото от догодина такива клипове вече няма да има по телевизиите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *