Осми международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

|
Осмият международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще се проведе от 13 до 25 септември 2008 г.
Непосредствено преди него в Музикалната академия на Сиена Райна Кабаиванска направи италианското издание на майсторския си клас, в който участваха и стипендиантите на фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ от 2007 г. – Диана Василева и Мария Радоева. През 2008 г. звезден успех отбелязаха още стипендиантите Вероника Симеони (Италия), която дебютира в Миланската ла Скала и Прити Йенде (ЮАР), която дебютира в Берлинската опера. В България Диана Василева изпълни главната роля в операта “Лакме”, в Националната опера заедно с друга участничка от майсторския клас, Диана Генова в ролята на Малика.
Записването за майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ ще продължи до 5 септември 2008 г. Кандидатите се регистрират онлайн през www.rainakabaivanska.net. До момента желание за участие са изявили кандидати от България, Италия, Испания, Албания, Армения, Великобритания, Хърватска, Испания, Индия, Малта. Прослушването на кандидатите ще се проведе на 13 септември. Обучението ще продължи десет дни – от 14 до 24 септември в зала “България”. На 25 септември майсторският клас ще открие музикалния сезон в София с Галаконцерт със Софийската филхармония и специалното участие на Райна Кабаиванска. Майсторският клас и галаконцертът ще се проведат под патронажа на новия италиански посланик Н.Пр. Стефано Бенацо.
Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, от страната и чужбина. За конкурсното прослушване и за работата по време на Майсторския клас кандидатите подготвят репертоар от пет арии. След прослушването се определят десет участници и курсисти. На разположение на участниците са пианисти-корепетитори и преподавател по италиански език. Майсторският клас е открит за слушатели и публика. Най-добрите от участниците в майсторския клас ще получат стипендии от фонд “Райна Кабаиванска” на Нов български университет, с които ще продължат обучението си.
Майсторският клас на Райна Кабаиванска е част от проектите на Нов български университет в подкрепа на изкуството и съвременните университетски модели за обучение, създаващи среда за интеркултурен диалог.
След майсторския клас в София, на 29 септември Райна Кабаиванска ще журира първото издание на конкурса “Лучано Павароти”, а непосредствено след него от 17 октомври - големия оперен конкурс “Виоти” във Верчели, на който през 1959 г. заедно с Лучано Павароти печелят първите места.
За Райна Кабаиванска 2008 г. е интересна и с това, че и определя отново главната роля във всички събития и медийни изяви, по случай 150-годишния юбилей от рождението на великия композитор Джакомо Пучини, за чиято най-добра интерпретаторка в световен мащаб е призната.
 

Веселина Василева. НБУКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *