Островният литературен двубой в НГДЕК

|
На 10 ноември се проведе поредният литературен дуел “Бялата ръкавица”, но този път не в клуб “Алтера” и не в Интерпред, а в едно иначе малко невзрачно кътче от столицата ни – Модерно предградие, и по-точно в сградата на Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ”.
Дуелираха се Йордан Ефтимов и Галина Николова, и двамата завършили гимназията. Водещ, както винаги, беше Петър Чухов, а събитието бе реализирано с подкрепата на издателска къща “Жанет 45”, която реализира последните книги и на тримата.
Поетите се състезаваха в няколко кръга, всеки с различна тематика: “Островът на блажените”, “Островът на съкровищата”, “Островите по течението”, “Сандвичеви острови” и “Тайнственият остров”. Справиха се прекрасно, като най-запомнящите се стихотворения бяха “Тъжните”, “Акт на мъж, загледан в безкрая”, “Среща с една гръцка русалка” и “Плувец” на Йордан Ефтимов, а от Галя Николова – “Тя, която ме спаси”, “Отпътуване” и “Трохи”. Дуелът бе оспорван, а резултатите – с много малка разлика (169 на 148 гласа), което според водещия Чухов било рядко срещано явление в историята на “Бялата ръкавица”. Ала накрая победител стана Галина Николова, която получи грамота и цялата поредица на списание “Алтера”. Победеният Ефтимов пък получи също грамота и последния брой на списанието.
Авторите се разделиха с усмивка и надежда за нови срещи с младата класическа публика, която остана очарована и дори леко изненадана от случилото се.
 

Тея Сугарева, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *