Отело – движение от щастие към нещастие и окончателна метафизическа утеха

|
Първата премиера в афиша на Народен театър “Иван Вазов” за сезон 2005/2006 е спектакълът на Лилия Абаджиева “Отело”, който ще бъде представен на публиката на 6 октомври в Камерната зала.
Постановката е по Шекспир, като е използван преводът на Любомир Огнянов. Лилия Абаджиева е предпочела този превод, защото както сама сподели на пресконференцията на 5 октомври, за нея той е по-действен, по-драматичен, и неговото по-архаично звучене привлича повече.
За тези, които не са чели пиесата, ето накратко за какво става дума: Мавърът Отело е военачалник на венецианска служба. Несъзнателно той провокира яростта на своя адютант Яго. Яго очаква повишение, а е повишен лейтенант Касио. Яго остава знаменосец. Oттук нататък следва жестоката интрига на Яго. Той е решен да унищожи Отело и любящата го Дездемона и успява с интриги и клевети.
Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев. Музиката е на Лилия Абаджиева. Костюмите (както средновековни одежди, така и съвременни униформи) са много добре подбрани, а музиката е страхотна, сякаш мелодиите са писани специално за спектакъла. Всички актьори са мъже, съвсем в стила на класическите драми, макар че версията на Лилия Абаджиева и драматургията на Андрей Филипов се различават в един момент от шекспировия оригинал. Отело (в ролята Деян Донков) е типичен трагически герой, минаващ през щастието и нещастието (виж заглавието - цитат от Лидия Абаджиева), и всичко това свързано с любовта и ревността към една жена – Дездемона (Владимир Карамазов). Злодеят, Яго (в ролята Димитър Рачков) е може би най-активният герой, лош и в пиесата на Шекспир и в постановката на Лидия Абаджиева, но в настоящият спектакъл като че ли има и разбирането за душевната драма на малкия човек, не получил удовлетворение за амбициите си. Емилия, съпруга на Яго и прислужница на Дездемона (в ролята Юлиан Вергов) е по-скоро комедиен герой, който най-много разсмиваше публиката. В ролите на Касио и Родриго са съответно Веселин Анчев и Владислав Виолинов.
Спектакълът е страхотен и си струва да се види. И чуе. Както писах по-горе, официалната му премиера е на 6 октомври от 19 часа, а следващите представления са на 14 и 20 октомври.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *