Отзвучаха акордите на Шестата среща “Морски струни” в Несебър

|
На 13 и 14 май т. г. в Несебър се състоя Шестата творческа среща на българските бардове “Морски струни”, която бе посветена на 100-годишнината на несебърското читалище “Яна Лъскова”.
Този път проявата бе изместена леко на север – в курортния комплекс “Мистрал 2” в с. Свети Влас. По традиция в програмата бяха включени “моменти с акценти от старите ленти” (видеозаписи от предишни срещи); концерт от изпълнения на дебютанти; концерт в две части на “ветерани” (под наслов “Старото си е дърто"); премиери на книги и дискове; гала-концерт на участниците в срещата в стария Несебър и, разбира се, конкурсът за нова авторска песен “Ти, аз и морето”.

Бяха направени премиери на стихосбирката “Внезапна спирачка” на варненския поет Иван Манолов и на диска “Общо взето” на дуета бардове Добри и Питкин.
Специален гост на срещата бе поетът Ваньо Вълчев, автор на текстовете на едни от най-популярните български песни -“Момчето, което говори с морето” и “Телефонна любов”, изпълнявани съответно от Панайот Панайотов и Васил Найденов.
Представени бяха също три нови издания: регионалният месечен вестник за литература, изкуство и култура “Автограф” – съвместно издание на СБП и Издателска къща “Перун” (Бургас), алманахът на Великотърновския университет (който включва диск на поета с китара Владимир Стоянов и чийто следващ брой ще бъде посветен на покойния бард Владимир Левков) и месечникът за литературщини “Библиотека Графоман”.
Участниците и гостите имаха щастливата възможност да гледат постановката на несебърския Малък морски театър “Знаци” (по Иво Андрич), реализирана от босненския режисьор Владо Кецман, актьора Марин Господинов и барда Иван Ненков, автор на текста на песента към спектакъла по музика на Горан Брегович. Постановката е получила отличие (голямата награда за главна роля на Марин Господинов) на Националния фестивал на малките театрални форми, проведен през март. т. г. в Свищов.
Гост на “Морски струни” бе и председателят на фондация “Чудомир” Пеньо Терзиев, организатор на Първия национален фестивал “Днешните бардове”, проведен в рамките на Чудомировите празници в Казанлък през март месец т. г.
Лауреат на конкурса тази година бе варненският бард Владимир Стоянов, а специалната награда за цялостен принос в развитието и популяризирането на авторската песен получи бардът Светослав Георгиев, водещ на предаването “Шарен свят” в телевизия “Седем дни”.
Както винаги, главни заслуги за настройването на “Морски струни” имаха бардовете Иван и Живка Ненкови и секретарят на несебърското читалище “Яна Лъскова” Златин Чаушев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *