Откривателският дух на трио “Арденца”

|
На 31 март, от 19:30 часа, в камерна зала “България”, е следващата музикална среща от програмата на Европейски музикален фестивал – трио “Арденца”.
Ансамбълът започва своето съществуване от творческото съструдничество между американския челист Джефри Дийн и българската пианистка Даниела Дикова. В началото триото е провокирано от възкресяването на полузабравени шедьоври на българската инструментална музика – един от тях е “Коментарии” от К. Илиев. След този успех БНР ги кани да запишат клавирното трио от Иван Спасов. С присъединяването на младата цигуларка Галина Койчева триото получава настоящото си име. През 2005 г. в цикъл концерти, в камерна зала "България", "Арденца" изпълни знакови творби от музиката на 19-ти и 20-ти век. Критика е единодушна по отношение на новаторския и зрял музикален прочит на ансамбъла: “…по мистичен начин вълнуващо, се извиси същността на творбата, с артистичност и открито удоволствие Дийн и Дикова редяха своите открития …”. В рамките на тазгодишното им представяне в Европейски музикален фестивал и в сътрудничество с Чешкия културен институт, трио “Арденца” ще изпълни камерни творби от Бохуслав Мартину (1890 – 1959).
Галина Койчева, цигулка
Галина Койчева е родена в гр. Варна през 1981 г. Завършва СМУ “Добри Христов” в класа по цигулка на Евгения Паскова. От 1999 до 2004 г. е студент в класа на проф. Гинка Гичкова в ДМА “П. Владигеров” – София, където завършва висшето си образование. Лауреат е на конкурсите “Светослав Обретенов”, “Земята и хората”, “П. Владигеров” (2002) – II награда, “Добрин Петков” (2004), “Musicians of the New Мillennium” (2004) – Македония – II награда. През 2004 е избрана за концертмайстор на “Philharmonie Junge Donau” – Германия. Концертира като солист на Варненската филхармония, Шуменската филхармония и Добричкия камерен оркестър. Реализирала е записи за БНР и БНТ. От 1999 г. Галина Койчева свири в Арт формация “Lot Lorien”, с която концертират в Кипър, Корея, Русия, Финландия, Словения, Полша, Чехия, Пакистан и др. Свири в различни камерни ансамбли, както и в трио “Арденца”, с Даниела Дикова и Джефри Дийн. От ноември 2005 г. работи като концертмайстор на оркестъра на БНР.

Джефри Дийн, виолончело
Роден в Сан Франциско, Джефри Дийн започва музикалното си образование на тригодишна възраст в имението на семейство Менухин край Лос Гатос, Калифорния. Концертната дейност на Джефри Дийн обхваща Европа и Северна Америка, включвайки изяви в Холивуд Боул, Таун Хол в Ню Йорк, Opera Bastille в Париж и Gasteig в Мюнхен, както и на фестивалите в Интерлокен, Боудън, Килингтън (САЩ), Орфорд (Канада), Алдборо (Великобритания) и Скопие (Македония). В България той свири както като солист със Софийската филхармония, Софийски солисти, Пловдивската филхармония и др., така и като камерен изпълнител в квартетите "Димов" – от 1996 г. и “София” – от 2002 г., както и в камерно дуо с арфистката Анна-Мария Равнополска. Един от основателите на Американския университет в България, той е ръководител на катедрата по изкуства в университета от 1996 г. Той е създател и художествен ръководител на един от първите ежегодни фестивали в Европа, посветен на американската музика – "Седмица на американската музика в България". Освен стандартната литература за неговия инструмент, той представя световни и национални премиери (в САЩ, България, Франция и Финландия) на над сто и седемдесет нови солови и камерни творби.

Даниела Дикова, пиано
Даниела Дикова е родена в гр. София. Завършва Българска държавна консерватория в класа по пиано на проф. Лили Атанасова. Две години по-късно завършва и майсторски клас със специалност пиано, камерна музика и клавирен съпровод. Акомпанирала е на конкурсите: “Белведере” (Виена), “А.Попа” (Констанца), “Чайковски” (Москва), Владигеров” (Шумен) и др. В периода 1985 – 1993 г. е акомпанятор в класа по кларинет на проф. Петко Радев, а от 1988 г. е главен асистент – акомпанятор към катедра цигулка в ДМА “Панчо Владигеров”. Участник е в различни камерни състави. През 1995 г. свири в трио за съвременна българска музика. След дългогодишната си работа с челиста Джефри Дийн, през 2004 г. основава трио “Арденца”. Даниела Дикова е осъществила множество записи за БНТ и БНР. Концертира в Италия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Корея и др.
 

По материали на Радиокомпания Си.ДжейКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *