Открит е Пролетния панаир на книгата

|
На 21 май в НДК беше открит пролетния Панаир на книгата 2003, който вече по традиция е и с международно участие. До 25 май включително в зала 3 на 7-ия етаж на Националния дворец на културата можете да видите най-новите издания на водещите български издателства и евентуално ако не сте съвсем обрулени от Новото време - да си закупите книги. Входът е един лев, като на повечето щандове ви се прави отстъпка от цената на стойността на билета. На 24 май входът ще е безплатен. За студенти, ученици и пенсионери входът е безплатен и през останалите дни. Освен това, като част от инициативата "Четяща България", за всяко дете, посетило панаира ще има подарък книга (браво на децата, които ще могат да си прочетат книгите!).
Панаирът на книгата беше открит от новата председателка на Асоциацията на книгоиздателите в България г-жа Надежда Кабакчиева (изд. "Слънце"), която не пропусна да спомене "данъка-убиец" за книгоиздаването. Може би за повечето издатели именно ДДС е проблем, но как в САЩ, където в почти всички щати има данък добавена стойност и върху учебници книгоиздаването процъфтява? Не е ли по-добре да се помисли за по-високи доходи на населението в България и тогава едва ли данъците ще са чак такъв проблем... Или още по-наложително - да се помисли къде отиват все пак тези данъци, които данъкоплатецът плаща, купувайки си каквото и да е с ДДС в цената му? Дали е редно тези пари да отиват у такива като придворният композитор Божидар Абрашев, който в ролята на министър ръсеше странни метафори за "НДК като мощен компютър", в който книгите от Панаира са жизненоважен софтуер; който вмъкваше още по странни призиви за краят на "Гутенберговата галактика" и с пожелания за добро здраве (на книгите?!) откриваше събитието? Данък добавена стойност ли е основният проблем на книгоиздаването или абсурдното управление на държавата, въплътено в случая в един очевидно дебилен "маестро"?
Но, слава Богу, култура и изкуство в България може да се прави и въпреки министрите.
Освен базар, Панаирът на книгата е място за срещи между читатели и писатели. особено щастливи бяха феновете на Рали Мейдър, когато се оказа, че могат да вземат автограф лично от нея на щанда на издателство "Весела Люцканова". Не по-малко щастливи бяхме и когато на щанда на издателство "Жанет-45" открихме дългоочакваната нова книга на Георги Господинов "Писма до Гаустин" (утре, на 22-ри е премиерата й, не я пропускайте!).
Приятно беше и представянето на вече готовата поредица "Вечните детски романи" на издателство "Пан". Първото й заглавие - "Алиса в страната на чудесата" излиза от печат през 1996, а тази година е публикувано и последното - "Ян Бибиян" (не е ли символично това "А" в заглавието на първата и "Я" в заглавието на последната?).
И така - в сто и един романа са представени най-известните произведения от 17 страни. Общ тираж - около един милион екземпляра. За пръв път на български са представени 14 автора, произведенията издадени за пръв път са 35. Най-продаваното заглавие е "Том Сойер", следвано от "Алиса", "Мечо Пух", "Мери Попинз" и др. Такъв голям обем детско-юношески произведения да бъде издаден за толкова кратко време не се е случвало до сега и едва ли скоро ще се случи, но нека бъдем оптимисти, както призова министърът на културата при откриването на Панаира...
Изобщо... заповядайте, купувайте и четете!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *