Открит е сезонът и в Театър Българска армия

|
Театралният сезон започна и в обновения и ремонтиран салон на Театъра на Българската Армия.
Месец октомври предлага на зрителите да се насладят на едни от най-добрите постановки в репертоара на театъра. "Колко е важно да бъдеш сериозен" - може би най-забавната комедия на Оскар Уайлд (постановка и адаптация Красимир Спасов) ще се играе на 12 и 28 октомври. На 13-ти и 24-ти можете да гледате "Секс, наркотици и рокендрол". Представлението се играе за 413-ти път и със сигурност можете да го гледате отново и отново, без опасност да ви омръзне. Постановката на Николай Ламбрев се актуализира постоянно и, също като рокендролът, съдържа в себе си толкова много неща, поднесени по-достъпно или по-задълбочено, че остава винаги актуална и на ниво. На 14, 24 и 30 октомври една от новите постановки на театъра - "Продавате ли демони" ще ви срещне с невероятни случки от съвсем вероятния живот и ще ви подпита, изправяйки ви лице в лице с героите, възможно ли е да се случва всичко това? Пиесата е на Боян Папазов, постановка на Крикор Азарян, а музиката е на Теодосий Спасов.
Адаптация по пиесата на Виктор Юго "Ейми Робсар" е "Елизабет или Кралицата - девственица", която можете да гледате на 15 октомври и отново на 22-ри. Ще се пренесете в далечния ХVІ век, където нещата стоят много по-различно, отколкото в настоящето ни, но през призмата на постмодерната драма емоциите, страстите и конфликтите остават вечно същите.
С удоволствие отбелязвам, че през този месец "Много шум за нищо" - веколепната пиеса на Шекспир, ще се играе на 16 и 27 октомври. Това представление, ако трябва да използвам едно клише, е наслада за сетивата. Комедията не цели да осмее и да ви накара да се замислите, а заедно с героите да се забавлявате от превратностите на съдбата (и може би малко да се натъжите дори). Постановката, актьорската игра, музиката - всичко това е на достатъчно високо ниво и ви връща в салона отново и отново, година след година.
"Фантасмагории" (19 и 26 октомври) на Стефан Москов е вдъхновен от приказките на Е.Т.А. Хофман. Спектакълът потапя в смесица от смях и малко тъга - атмосфера, която се долавя и в "Комедия на слугите" (20 и 31 октомври). Копродукцията на Театър "Българска армия" и Театър "Улицата" по "Слуга на двама господари", "Дон Жуан" и "Дон Кихот" дава възможност да погледнете на известни сюжети от гледната точка не на безгрешния господар, а на слугата, който винаги обърква всичко, за да можем да се позабавляваме.
На 28 октомври ще се играе постановката на Камен Донев "Финале Гранде". Вдъхновена от немите филми, тя е едно завръщане към миналото с неповторимата сладка атмосфера, където тъжното и веселото вървят ръка за ръка под звуците на шлагери, филмова музика, оперни фрагменти и авторската музика на Стефан Вълдобрев.
Не бива да се забравят и двете постановки, играещи се на сцена - клуб "Максим". "Пред заключена врата" (13 и 26 октомври) на Ивайло Христов представя малко позната пиеса на Рачо Стоянов - драматургичен експеримент, съчетаващ европейски и чисто български литературни влияния и сюжети, споени с неповторимо чувство за хумор. А "Нощен квартет" от У. Алън и М. Стоърт, отново постановка на Ивайло Христов, представя две семейства във водовъртежа на модерното време. Поставя въпроси, на които не се дава отговор - ще си ги зададете ли и вие и ще отговорите ли - можете да разберете ако гледате спектакъла на 16 иили 27 октомври.
Програмата на театъра можете да намерите на адрес: tba.art.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *