Открит е Софийският театрален салон 2011

|
На 19 март в театър "София" с представлението "Есенна соната" на ДТ - Пловдив бе открит Софийският театрален салон, който ще продължи до 27 март, когато се връчват наградите "Икар" на Съюза на артистите в България.
"Есенна соната", пиесата по филма на Ингмар Бергман, носи на Пловдивския театър номинация за "Икар" за главна женска роля на актрисата Ивана Папазова за ролята на Ева. Режисьор на спектакъла е Иван Урумов.
Световноизвестният театрален и филмов режисьор Ингмар Бергман пише сценария за филма "Есенна соната", който излиза през 1978 г. В образа на ексцентричната майка влиза актрисата Ингрид Бергман, а на властната дъщеря Ева - Лив Улман.
Разтърсваща драма за тъгата и самотата, за премълчаното и последствията от него. Митът за отношенията е разбит, разкриват се неизказаните тайни на едно семейство, изследват се сложните отношения между майка и дъщеря.
Пианистката Шарлот е пренебрегвала децата си години наред, сега тя идва на посещение на дъщеря си Ева. В дома й открива умствено болната си дъщеря Хелена. Напрежението между Ева и Шарлот постепенно нараства, докато по време на един нощен разговор си разкриват всичко онова, което се таи в душите им.
"Майка и дъщеря. Връзка, създадена още в утробата, която и срязването на пъпната връв не може да прекъсне. Една среща след години на мълчание, която ще разкрие много тайни, натрупан гняв и отчаяние в търсене на истината." Иван Урумов, режисьор
Ивана Папазова завършва НАТФИЗ Кр. Сарафов в класа на проф. Б. Сърчаджиев. Дебютира с роля в спектакъла „Старият ерген” на Уйлям Конгрив в Драматичен театър - Видин. От 1998 до 2007 е на свободна практика и играе в театрите в Пловдив, Смолян, Добрич, Кюстендил, Стара Загора. От 2007 е в трупата на ДТ Н. О. Масалитинов - Пловдив.
За втора поредна година Ивана Папазова е номинирана за главна женска роля за наградата "Икар".
След края на спектакъла пред театъра бе проведена "Интерактивна акция II" - изложба на Антония Попова, Венелин Шурелов, Мира Каланова, Огняна Серафимова, Ванина Гелева, Mарина Додова, Виржиния Додова, Йосиф Божилов (Гилдия на сценографите към Съюза на артистите в България). Изложбата е тематично насочена към актуални проблеми като генно и социално инженерство, трансхуманизъм, биотехнологии. Те се разглеждат като повод за вид спектакъл, чиято сцена е човешкото тяло. На принципа на музейните сбирки от епохата на Просвещението - Cabinets of Curiosity се използва базисен модел на човешка глава и се прилагат псевдохуманистичните стереотипи на нашата епоха, за които се казва, че се движат по-бързо от възможното за човешката натура.
Всеки един от авторите разполага с пространство, в което да представи своя екземпляр, своят културологичен актьор, образ на нашето слабо тяло и изгубените му битки с природата, еволюцията, политиките.
Изложбата може да бъде видяна отново на 27 март от 18 ч. пред Народен театър "Иван Вазов".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *