Откриха изложбата World Press Photo 2004

|
На 14 май 2004 г. в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата Посланикът на Кралство Холандия Н. Пр. баронеса Хенриет ван Линден и Майкъл Фоли, изпълнителен директор на МобилТел, откриха изложбата World Press Photo 2004. От 15 май до 4 юни ще бъдат изложени близо 200 от най-добрите снимки в света за 2003 г. Изложбата е организирана от холандското посолство, с подкрепата на МобилТел и със съдействието на World Press Photo - Амстердам и НДК в рамките на IX Салон на изкуствата.
Всяка година независимо международно жури оценява снимки в десет различни категории и пътуващата изложба World Press Photo показва най-доброто от прес-фотографията през изминалата година. За 2003 в конкурса са участвали рекорден брой снимки - 63 093 (от които 17 на български фотографи), много голям процент (80,7%) от снимките са получени в дигитален формат. За снимка на 2003 година е избрана фотография на Жан-Марк Бужю (Франция) от Асошиейтед прес, която показва задържан иракчанин, успокояващ 4-годишния си син в център за военнопленници близо до Наджаф, Ирак.
Организаторът на изложбата Маартен Куц представи накратко World Press Photo 2004 и наблегна на състоянието на съвременната фотожурналистиката. В настоящата изложба са включени по-балансирани снимки (в категориите Ежедневие и Спорт) поради остри критики, упрекващи World Press Photo в показването на изключително тежки и брутални фотографии, следствие от тенденцията медиите да влагат много средства и усилия в отразяване на световни трагедии. Пак според г-н Куц българската фотография, поставена в условията на тесен пазар, ниско заплащане и неспазване на авторски права, показва много добри резултати и талантливи фотографи, даващи заявка за сериозно участие в бъдещите издания на изложбата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *