Отново “Време за четене”

|
Последното за месеца "Време за четене" както обикновено, ще се случва в галерия "Дебют" от 18 часа, в първия петък от месеца, 6 юни. След което ни очаква една няколко месечна ваканция и време за стягане на куфарите.

Този последен тандем се получи с налучкване, не от първи път. Има нещо общо в тези поети: мистичността. Галина Николова я наблюдава "отстрани", меланхолично. Нейното първо появяване бе в групата на още две поетеси: Соня Николова и Ралица Чернева, които критикът Димитър Танев включи в своя текст "Поезия и BG проблеми".
Азиз Таш постепенно навлизайки в двете литератури (българска и турска), а може би и в трета (арабска) натрупа една философска мистичност, коятo граничи с мъдростта.
Ето и те какво казват за себе си:
 
Когато пише това, Галина Николова тъкмо се е върнала от фестивала на спомените в Бела Речка, където, освен другите чудеса, имало разговори посред нощ и светулки в тъмното.
Погледнато в перспектива, може да се каже, че е стегнала куфарите си.
Има какво да си спомня, на какво да се радва и какво да очаква. Пожелава от същото и на вас.
 
Азиз Таш започва да пише в ранна юношеска възраст с тайната надежда някой ден да го поканят да чете в галерия “Дебют” на Националната художествена гимназия. За да се подготви без същевременно да се излага, репетира в Библиотеката на американския конгрес, където никой не разбира български. През 1/3 от времето си авторът се преструва, че е писател, през 1/3 – че е университетски преподавател, а през останалото време го мързи и не е ясно какво точно представлява. В академичния си живот лъже, че писането на стихове и разкази му е хоби, а в писателския – обратното.
Напоследък в писанията си често споменава небето и земята, но все още не бърза да провери на място дали написаното от него отговаря на истината. Слава Богу годините не му личат, но ако все пак някой иска да се увери, да заповяда на поредния му дебют в “Дебют”.
 

По материали на "Жанет 45"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *