Отново за конкурса Български роман на годината

|
На 28 май създадената в началото на тази година фондация "Вик" напомни за себе си, обявявайки журито и 64-те номинирани романи за годишната награда "Вик".
Поради желанието за максимална прозрачност и безпристрастност при оценяването на романите, съставът на журито е изключително разнороден и включва академик Антон Дончев, професор Светлозар Игов, Йордан Ефтимов и Симона Мирчева. Журито бе избрано от Постоянния комитет на Фондация ВИК – Боян Биолчев, Иван Гранитски, Раймонд Вагенщайн, Стефан Данаилов, Христо Друмев, Недялко Йорданов и Едуард Вик. Петият член на журито е колективният вот на читателите - всички ценители на българската литература ще имат възможност да гласуват по пощата на адреса на Фондацията - гр. София, бул. "Витоша" 11, ет.1, Фондация ВИК.
Срокът за приемане на предложения от издателства и читатели за номинирани романи е удължен до 15 юни. Възможно е повторно удължаване до 30 юни, тъй като организаторите срещат много трудности с намирането на романите, несъответствията в ISBN номерата и разминаванията между данните на издателствата и Народна библиотека. Наградата има амбицията да стане популярна не само в литературните кръгове, а и сред широката публика, сред потенциалните читатели и купуващите българска литература. Освен с големия награден фонд на конкурса, фондация "Вик" привлича внимание и с факта, че основателят й е чужденец. Което може би е необходимо условие за безпристрастност при оценяването.
Словеса следи с интерес този конкурс и ще ви информира за всичко случващо се с него.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *