Отново избираме Роман на годината

|
Фондация “ВИК”, която учреди националния конкурс “Български роман на годината” обяви началото на неговото второто издание.
Фондацията вече приема заявки за участие на адрес: 1000 София, бул. “Витоша” 11, ет.1, Фондация „ВИК”.
Творбите трябва да отговарят на изискванията на литературния жанр “роман”, да са издадени за първи път през 2004 година на български език от жив автор. До този момент събраните романи за конкурса са 47.
По регламен победителят ще получи 10 000 лв. и превод на романа си на английски език. Произведенията ще бъдят оценявани от четиричленно жури, чийто състав ще стане известен на 1 март. Отново читателите ще бъдат петият член на журито. Организаторите на конкурса и тази година са предвидили вълнуващи читателски награди.
Шестте романа, номинирани за Голямата награда, ще бъдат оповестени на 1 юни. Победителят ще стане известен на церемония в началото на месец ноември 2005 г.
 
В първото издание на конкурса “Български роман на годината” участваха 66 романа. Стефан Кисьов с романа си “Екзекуторът” стана победител в литературната надпревара, организирана за първи път у нас от Фондация „ВИК”. Авторът получи парична награда от 10 000лв и превод на книгата си на английски език. Преводът на „Екзекуторът” бе извършен от международна преводаческа компания EVS, основен партньор на литературния конкурс. Преведеният роман ще участва на мартенския панаир на книгата в Лондон. Награда на публиката спечели Керана Ангелова с романа си „Елада Пиньо и времето”. Голямата читателска награда (на гласувалите читатели) Уикенд във Франкфурт бе спечелена от Янко Терзиев чрез жребий. Късметлията е изявил желание да отложи визитата си във Франкфурт за септември, за да посети ежегодния панаир на книгата в Германия.
 

По материали на агенция ПРИМА.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *