От всичко по две за Ваня Маркова

|
Две събития събраха  на 15 юни във варненската галерия „Актив Арт“ приятели и почитатели на поетесата Ваня Маркова: 50-годишен юбилей и представяне на третата й книга.
Вярна на себе си, представителката на зодия Близнаци отново издаде  „двойна“ стихосбирка — „Нощта е нежна“ / “А ти?“, аранжирана с прекрасните актови фотографии на Вихра Бобчева.
Под опитното „диригентство“ на шоумена Кирил Аспарухов вечерта се превърна в истински празник  на поезията и приятелството. Многобройните изненади, съчетани с добре дозиран хумор, не оставиха домакинята да се окопити.  Разбира се, и тортите бяха две: една „официална“ и една със закодирана закачка от бургаски приятели.
 
                              ***
              Размесвам времето,
                приготвям пита,
                        с която
                      да нахраня
                  собственото си
                     безвремие...
 
Стилизирани сънища и изпълнени със  зряла  есенна обич реалности населяват цикъла „А ти?“ и провокират диалог с читателя — приятел и опонент. Интригуваща е своеобразната полемика с творбите на друга поетеса — Светла Стайкова, „кръстница„ на заглавието.
Мотивът „Нощта е нежна“ присъства във всички творби от втория цикъл. Той едновременно обединява лиричните миниатюри и е отправната точка, от която нощните безсъници радиират по пространствата на преодоляната болка, надеждата и любовта.
 
Още произведения на Ваня Маркова можете да намерите в ХуЛите, където тя пише с псевдоним Markoni55.
 

Станка Димитрова, (Ufff)Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *