От 12 до 15 юни – два мюзикъла и откриване на ММФ „Варненско лято”

|

Гастрол на Старозагорската опера с мюзикъла „Лелята на Чарли” 


На 12 юни, 19.00 ч., Основна сцена във Варна ще гостува Старозагорската опера с легендарния мюзикъл на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли”. Написан преди 40 години от руския композитор Оскар Фелцман, с либрето по мотиви от едноименната английска комедия на Томас Брандън, мюзикълът става много популярен. Бляскавата и остроумна комедия е изградена виртуозно с познат от времето на Шекспир драматургичен похват – преобличането на мъже в дамски костюми. През 1973 г. Оскар Фелцман (1921-2013) превръща в мюзикъл произведението на Брандън. Фелцман е автор на много музикални комедии и песни, като известния химн на съветските космонавти „Я верю, друзья”, а така също и на Концерт за цигулка и оркестър. Песните на Фелцман са изпълнявани от най-известните руски поп певци като Марк Бернес, Едита Пиеха, Йосиф Кобзон, Муслин Магумаев, Лев Лешченко и др.

Държавна опера Стара Загора ще се представи във Варна с тази прекрасна смесица от английски хумор, руска музика и за разкош – една леля от Бразилия. Джаз, латино и класика допълват сюжета и правят пиесата още по-забавна и приятна за гледане. Диригент е Красимир Къшев, режисурата е дело на Николай Априлов, хореографията на Боряна Сечанова, а сценограф е Димо Костадинов – все знакови имена в областта на българските сценични изкуства. „Аз съм ваш`та леля” ще каже актьорът  Мариан Бачев, изпълнител на главната роля. Останалите герои ще пресъздадат Николай Априлов, Борис Тасков, Симеон Симеонов, Яница Нешева, Галина Костадинова, Ивайло Йовчев, Мария Клинчева, Кремена Костова, Милен Денев.

Втора среща с мюзикъла „Джекил” 

След успешната премиера на 7 май т.г., мюзикълът „Джекил” ще се срещне за втори път с публиката на 13 юни, 19.00 ч., Основна сцена. Създаден по сценарий и текстове на песните на Алекс Уейн и музика на Джон Мур, мюзикълът пресъздава сюжета на „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд” (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) – известния роман на Робърт Луис Стивънсън за добрия доктор Джекил, чийто експерименти със самия него го превръщат в жестокия и садистичен мистър Хайд.Диригент-постановчик Ганчо Ганчев, режисьор-постановчик Костадин Бандутов, сценография и костюми Тодор Игнатов, хореография Денко Стоянов, хормайстор и корепетитор Миглена Шишева, вокален педагог Галина Станишева, театрален педагог Петя Петкова, балетен педагог Бистра Бъчварова.

В постановката участват около 60 актьори. Някои от основните роли се изпълняват от солисти на Държавна опера Варна – Ростислав Байрактаров (Джекил) и Лиляна Кондова (Ани). В постановката участва и актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Пламен Георгиев. Останалите основни роли са поверени на младите таланти от състава на Варненската детско-юношеска опера: Иван Христов, Димитър Николов, Пламен Василев, Лилия Илиева, Натали Иванова, Весела Янева, Виктор Нишанов, и др.

Светослав Борисов дирижира първия концерт на ММФ „Варненско лято” 2013 

В средата на месец юни отново ще се вдигне флагът на най-стария музикален фестивал в България и един от най-старите музикални форуми в Европа ММФ „Варненско лято”. На 15 юни от 20.00 ч. във ФКЦ, следвайки установената традиция, ще прозвучи Българска рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров, в изпълнение на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна. Честта да открие първия концерт на ММФ „Варненско лято” 2013 ще има младият диригент на оперния театър Светослав Борисов, чийто стил на дирижиране се откроява с многопластова и прецизна трактовка на нотния материал.

Впечатляваща е и програмата на тазгодишното фестивално издание. Тя включва като премиерно изпълнение за Варна красивата Концертна пиеса за четири валдхорни и оркестър оп. 86 от Робърт Шуман. Известна и харесвана в музикалния свят, тя рядко се свири пред публика, поради трудността да се намерят четирима изявени валдхорнисти – солисти. Във Варна пиесата ще бъде представена от Квартет валдхорни на Радио-симфоничния оркестър на Баден-Баден и Фрайбург - Бено Тротман, Паскал Аретс, Марк Ньотцел и Хорст Зийглер.

Във втората част на концерта ще чуем една от популярните симфонии за всички времена – Симфония №9 „Из Новия свят” от Антонин Дворжак.

Повече информация за ММФ „Варненско лято” ще откриете на

http://www.varnasummerfest.org/

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв (4 билета х 6 лв); ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg, www.operavarna.bg
Работно време: 10:00 – 19:00 (понеделник – петък) и 11:00 – 18:00 (събота)


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *