От 25 май започва Пролетния панаир на книгата

|
С пресконференция, състояла се на 18 май в кафене "Мати", организаторите на Пролетния панаир на книгата обявиха тазгодишното му, двадесет и четвърто поред, издание.
През 2005-а той ще се проведе от 25 до 29 май в зала 3 на НДК в рамките на програма "Писмена" на течащия през май и юни Салон на изкуствата. Раймонд Вагенщайн (Асоциация "Българска книга"), Христо Друмев (Национален дворец на културата), Игор Чипев (Национален център за книгата), Димитър Димитров (шеф на Панаира на книгата) и Петър Първанов (шеф на Салона на изкуствата) представиха най-голямото изложение на книги в страната. Тази година има над 110 издателства, книгоразпространители и рекламни агенции, които взимат участие - запазва се тендецията към увеличаване на броя им всяка година. За съжаление се забелязва липсата, в сравнение с минали години, на издателства, които традиционно представят българска литература. Според Игор Чипев Панаирът на книгата не само изпълнява благородната задача да помогне на хората да си изберат хубава книга, а също така се превръща в една истинска книжарница, където, освен книги, могат да се видят и чуят авторите им.
Паралелно с изложението на книгите тече и културната програма в зала 3.2. Много ярко пръсъства със свои премиери и представяния издателство "Жанет-45". На 30 май, след официалното закриване, издателство "Вяра" (представено от Мая Вапцарова) ще представи двуезичната си многотомна поредица "Поезия". Датата е наложена от факта, че поредицата е под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов, който предишните дни няма да е в страната, а е настоял да присъства. За втори път се провежда Училище по творческо писане в зала 3.1 от 26 до 28 май.
Тази година за десети път ще се връчи наградата на Асоциация "Българска книга" за най-добре издадена книга. За статуетката, възстановка на бронзов лъв от Стара Загора, се състезават 28 книги на 16 издателства.
Организаторите на Панаира отново връчват ваучери за закупуване на книги на ученици-отличници, този път само от софийски училища. За да може да се връчат на училища от провинцията, е необходимо кметовете на градове да се ангажират с поемане на транспортните разходи на децата.
Панаирът на книгата ще е отворен за посетители от 10.00 до 19.00 часа. Входът е един лев, като отново на много щандове, отбелязани с червена точка, билетът ще играе ролята на ваучер и цената му ще се приспадне от цената на закупените книги.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *