Очаквания за българското кино

|
На пресконференция по повод Деня на българското киното 2010 година бе обявена за година на българското кино - заради успешните филми през последното десетилетие, част от които представихме през изминалата седмица.
Обявено бе и създаването на филмова академия, която от сега нататък ще връчва награди за българско кино.
Предстоящите събития, организирани от Националния филмов център, София Филм Фест и Съюза на българските филмови дейци, ще целят да привлекат зрителите към прожекциите на български филми и да върнат интереса към българското кино. То ще е акцент в предстоящия 14. София филм фест през март - това се случва за пръв път в историята на фестивала. Освен прожекции - премиерни, предпремиерни и закрити (на незавършени филми за директори и селекционери на международни фестивали), ще има дискусия за българското кино и изложба в Дома на киното с филмови плакати. Ще бъде издадена брошура с информация за родните кинопродукции.

За първи път тази година ще се организират два национални филмови фестивала - на игралното кино "Златна роза" във Варна от 1 до 8 октомври и на документалното и анимационното кино "Златен ритон" в Пловдив в началото на декември.

През 2010 година се очакват шест документални, един анимационен и 12 игрални филма.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *