Очарователен концерт на Тодор Янкулов и Зорница Попова

|
На 5 декември в поредицата “Поети с китара” на читалище “Николай Хайтов” известният бард, актьор и режисьор Тодор Янкулов, равностойно подпомогнат от съпругата си Зорница Попова, представи първия си диск с авторски песни, наречен “Пробуждане”.
Водещият Димитър Христов определи творчеството на Тодор Янкулов като необичайно и несравнимо в рамките на движението на поетите с китара, особено когато ги изпълнява в дует с очарователната Зорница, също актриса.
Това, разбира се, не е нещо необичайно, тъй като всеки от бардовете е уникален и никой не може да бъде сравняван с другиго; песните на Тошко обаче рязко се отличават с необикновена мелодичност, запеваемост, силна доза лиризъм, но без сладникавост; някои стигат до своебразен драматизъм (“Покаяние”, “Плувай”, “Рила пее”), други звучат бодро, оптимистично, жизнерадостно (“Дъжд вали”, “Пробуждане”), трети са необикновено нежни и лирични (“Любовта”).
Трябва да се отбележи, че в репертоара на Янкулов има и много детски песни, което говори не само за многообразието на неговия талант, но отразява и творческото му амплоа на ръководител на детската театрална школа “Теди” при читалище “Г. С. Раковски” в Лозенец.
Тодор е от Казанлък, Зорница – от Козлодуй. И двамата са възпитаници на НАТФИЗ, като Тошко се изявява още като режисьор, сценарист, композитор (с няколко международни и много национални награди за песни) и певец (вокалист е в акапелната формация “Аква делия”, взела участие в тържествата в Брюксел по повод подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС през пролетта на тази година, за което Словеса писа).
Зорница също работи с деца, водеща е телевизионни предавания, авторка е на текста на песента “На татко”, която двамата с Тошко изпяха особено вдъхновено, за да покажат, че хубави песни могат да се пишат не само за мама, но и за тати...
Ако към картината добавим непринуденото сценично поведение на артистичното семейство и умелия диалог с публиката между отделните песни, може би и неуспелите да дойдат на концерта биха могли да добият поне отчасти представа за неговата висота.
Дълго след концерта публиката не се разотиваше, сякаш бе омагьосана от красивите песни с хубав поетичен български език на “един от стойностните дуети в българското песенно творчество”, както го характеризира Димитър Христов.
Вечерта завърши с раздаване на автографи и продължи в барчето на бардовете “Жолио”, както повелява традицията.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *