Още от Панаира на книгата

|
На 13 декември по време на Международния панаир на книгата в НДК се обявиха резултатите от конкурса на издателство "Квазар" за фантастично произведение, без ограничие в обема или тематиката, при условие да не е публикувано. Членовете на журито тази година са специалисти от различни сфери с оглед на оценяване на произведенията възможно най-обективно.
Юрий Илков - председател на софийския клуб за фантастика "Иван Ефремов", Любомир Николов - писател и преводач на Дж. Р. Р. Толкин, Валeнтина Маринова - езиковед, Димитър Арбов, Делян Благов и Иван Крумов ("Квазар") присъдиха в категорията "Разказ" следните награди:
Първа награда - "Пет сребърни игли" на Ивайло Иванов;
Втора награда - "Всеки един неверник" на Андон Стайков;
Трета награда - "Последният рицар" на Йоан Владимир;
Поощрителна награда получи Ради Радев за "Човек без магия".
При романите не се присъди първа награда, втората получи Сим Николов за "Дезармери", а третата - Красимир Крумов за "Играта".
Издателство "Квазар" предвижда да издаде сборник с наградените творби от миналогодишния конкурс, а до следващия Коледен панаир се очаква да види бял свят и сборник с тазгодишните наградени и номинирани разкази.
След обявяването на наградените могат да се изпращат творби за следващото издание на конкурса.
 

***


 
Литературното кафене "Хеликон" представи на 13 декември стихосбирката на Пламен Дойнов "Кафепоеми". Книгата има вече няколко представяния след премиерата в рамките на есенните празници на изкуствата "Аполония". Малобройната публика в НДК присъства на много приятна разходка по страниците на "Кафепоеми", което бе и своеобразна разходка из кафенетата, държавите и нравите, обвита в аромат на горещо кафе и носталгия по отдавна изгубеното единство на вкусове, мириси, кафета и живот. Стиховете, буквално следващи менютата на четири известни кафенета в Будапеща, се редуват с кратки есета за историята и географията на напитката. Доколкото кафето е всепризнат еквивалент на общуването, то носталгията е породена от кризата на общуването, на дискусионното пространство в България.
Малките, колкото едно кафе, форми на стиха са като ювелирна игра за Пламен Дойнов, който, по собствените му думи, обикновено се изразява чрез по-дълги стихове.
Авторът прочете някои от "Кафепоеми"-те, които присъстващите вкусиха на бавни глътки и отговори на зададени въпроси.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *