Павел Байев с „Автопортрети” в Полски институт

|
На 28 февруари, понеделник, от 18 ч. в Полски институт ще се открие фотоизложбата "Автопортрети" на Павел Байев с участието на автора.
Павел Байев е от групата хора от малки градчета, създали свое собствено пространство, което им е необходимо като кислород, за да могат да живеят.
Той осъществява своята потребност да създава карикатури на най-различни човешки типове в малкото си „студио” – в мазето на една от градските фирми. Там, при почти обикновено осветление, той се превъплъщава в много образи, на които след това прави портрети с обикновен апарат. Тези автопортрети притежават магична сила. Снимките, направени от Павел, нямат типично документален характер. Деформирането на цвета, замъглени части от образа, преплитаща се консистенция – всичко това придава на снимките много интимен илюстративен шик….
Учудва ме, че Павел е овладял толкова бързо едно изключително рядко умение – да осъществява собствените си идеи. Това е изумително, особено като вземем предвид, че той е самоук творец, занимаващ се с фотография едва от няколко години.
Всички образи, които създава или по-скоро помни отпреди години, са така убедителни, че не бих подложил на съмнение съществуването на нито един от тях.
Томек Шикора, изтъкнат полски фотограф с международно признание.
 
Павел Байев, АвтопортретПавел Байев за себе си:
„Роден съм в малкото градче Пулави през 1981. Винаги съм се интересувал от изкуство. От малък рисувам, правя различни предмети. През 2007, след години експерименти с изкуството, настъпи часът на фотографията. Сега вече знам какво искам да правя в живота – искам да снимам. Моите снимки са отражение на моите идеи. Вдъхновява ме светът, хората, които срещам, ситуации или предмети от ежедневието. Не ползвам техника от висока класа. Аз съм от хората, които смятат, че фотографията се прави от човека, а не от апарата. Добрата техника може да ти е в помощ, ако знаеш какво искаш да направиш. В портфолиото си имам около 300 снимки и половината от тях са направени с евтин апарат. Наскоро станах съсобственик на фотографско ателие”.

Изложби и постижения на автора: „Светът според Байев” в Галерията на Съюза на полските фотографи-художници (2008); ІІІ място в І Международен фестивал на младата фотография (2009); І място във фотографския конкурс, организиран от Бюрото за национална безопасност; 2010 – лауреат в секция Showoff на една от най-големите фотографски прояви в Европа – „Месец на фотографията в Краков” – проект „Автопортрет”.

Изложбата продължава до 31 март.
 

По материали на Полския институтКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *