Пак от Литературното кафене на Хеликон

|
На 29 май в Литературното кафене на Хеликон Йордан Ефтимов събра заедно поетите Азиз Таш, автор на "На 22" и "Апокриф за дъжд" (издателство "Стигмати") и Мирослав Бърдаров, автор на "Шум от писменост" (ИК "Жанет-45").
Азиз Таш е един от най-изявените български турски поети. Последното му издание, освен с фините и изящни стихове и разкази, е интереснo и с това, че обединява две книги в едно книжно тяло, с две първи корици. Според авторът разликата между двата раздела е хронологична и идеята за това оформление на изданието е на издателката, Малина Томова. Книгата е разделена със графичен знак от арабската калиграфия, който по-скоро обединява двете части, отколкото да ги разделя. Текстовете са стегнато и немногословно написани, интересни са и няколкото прочетени от авторът откъси ме накараха да тръгна да търся книжките по щандовете, за да си ги купя. Има я на щанда на "Жанет-45", заедно с книгата на Мирослав Бърдаров.
Азиз Таш не е писал в последно време, тъй като подготвя аспирантурата си, но след като приключи с нея, се надява да има повече време (и стимул) да пише, като развесели публиката с обяснението, че "ние сме страшно облагодетелствани, от гледна точка на това, че имаме цели 30 букви и можем да правим какво ли не комбинации и да сътворяваме с тях".
Книгата на Мирослав Бърдаров вече беше представена на публиката на откриването на Панаира (вижте репортажа). "Шум от писменост" е една изстрадана книга. Авторът й прави с нея своя дебют на 37 години, все още смятайки се за млад автор и давайки си сметка, че прави това във време, когато другият Азис и поезията на Цеца Величкович са приоритетни. Мирослав Бърдаров се надява да бъде прочетен и усетен от читателя, с лек хумор разказа за себе си и благодари на издателката си и книжарници "Хеликон" за възможността да е сред толкова ценители в литературното кафене. Ще си позволя да пусна тук и прочетеното от него стихотворение "Помощно училище":

На 24 май
имам 24 ръце,
обикалям с 24 знамена
и плющящо ги развявам
около паметника, който маха
и се изживява като бронз.
Наоколо се чува шум от писменост
и дяволът си има много работа -
чете евангелието на кирилица -
на Петък 13
+
11 май.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *